Przepis na sobotę: ciasteczka owsiane z żurawiną

notwithoutsalt.com

Zdrowe odżywianie wcale nie oznacza rezygnowania ze słodkich przyjemności. W cyklu przepis na sobotę Agnieszka Majksner poleca pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka owsiane.

Składniki:

140 g mąki orkiszowej
100 g płatków owsianych jednego rodzaju lub mieszanych
125 g masła 82%
100 g cukru/ksylitolu, fruktozy lub 60 g miodu lub syropu z agawy
1 jajko „0”
50 g gorzkiej czekolady pokrojonej w małe kawałeczki
30 g żurawiny
45 g pokrojonych daktyli i moreli
50 g pokrojonych orzechów włoskich
szczypta soli

Przygotowanie:

Utrzyj masło z cukrem i jajkiem. Dodaj sypkie składniki i wymieszaj. Na końcu dodaj bakalie i wszystko ponownie wymieszaj. Formuj małe kuleczki. Przyciśnij je spłaszczając do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temp. 170 st. C

Smacznego!

Agnieszka Majk­sner, Slow Me

Więcej od loungemag

Fantazje krakowskie Ryszarda Horowitza – wernisaż wystawy

Fundacja GAP i Agencja Artystyczna GAP zapraszają na wernisaż wystawy Fantazje Krakowskie Ryszarda Horowitza. Odbędzie się...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *