Ciasteczka owsiane z żurawiną. Zdrowe odżywianie wcale nie oznacza rezygnowania ze słodkich przyjemności. W cyklu przepis na sobotę Agnieszka Majksner poleca pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka owsiane.
Składniki:
- 140 g mąki orkiszowej
- 100 g płatków owsianych jednego rodzaju lub mieszanych
- 125 g masła 82%
- 100 g cukru/ksylitolu, fruktozy lub 60 g miodu lub syropu z agawy
- 1 jajko „0”
- 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej w małe kawałeczki
- 30 g żurawiny
- 45 g pokrojonych daktyli i moreli
- 50 g pokrojonych orzechów włoskich
- szczypta soli
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem i jajkiem. Dodaj sypkie składniki i wymieszaj. Na końcu dodaj bakalie i wszystko ponownie wymieszaj. Formuj małe kuleczki. Przyciśnij je spłaszczając do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temp. 170 st. C
Smacznego!
Agnieszka Majksner, Slow Me