Przygotowanie:
Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Poczekać, aż roztwór się spieni. Kartofle ubić na pureé, wymieszać z masłem, mąką, roztworem. Dodać wodę i wyrobić ręcznie lub mikserem z przystawką do wyrabiania ciasta. Po wyrobieniu, ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Utłuc na drobno tłuczkiem do mięsa orzechy laskowe wsadzając je w ścierkę bawełnianą lub reklamówkę. Następnie ciasto połączyć z czarnuszką i orzechami delikatnie je wyrabiając. Natłuścić podłużną foremkę typu keksówka i włożyć do niej ciasto. Odłożyć tak przygotowane ciasto jeszcze na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Piec około 50 minut.
Smacznego!