Dlaczego carbonara w każdym miejscu smakuje inaczej? Do klasycznego przepisu każdy szef kuchni dodaje coś od siebie. Przez to, proste i pyszne danie przybiera zupełnie nową postać. Dziś proponujemy powrót do wspomnianej prostoty, czyli przepis na klasyczne włoskie spaghetti carbonara.
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
1 łyżka oliwy z oliwek
ok. 200 g pancetty lub tłustego boczku
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, zgnieciony
4 jajka, roztrzepane
50 g startego parmezanu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente, dobrze odcedź, wymieszaj z łyżką oliwy i odstaw. Na dużej patelni podsmaż posiekaną pancettę, aż będzie lekko chrupiąca, po zdjęciu z patelni odsącz ją na papierowym ręczniku. Podsmaż posiekaną cebulę aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
Następnie ponownie dodaj podsmażoną pancettę i ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajka i smaż do momentu gdy lekko się zetną. Dodaj 50g startego parmezanu i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Udekoruj natką pietruszki i plasterkami parmezanu.
Smacznego!
Przepis pochodzi z: notwithoutsalt.com