Przepis na sobotę: Carbonara

Przepis na sobotę: Carbonara

Dlaczego carbonara w każdym miejscu smakuje inaczej? Do klasycznego przepisu każdy szef kuchni dodaje coś od siebie. Przez to, proste i pyszne danie przybiera zupełnie nową postać. Dziś proponujemy powrót do wspomnianej prostoty, czyli przepis na klasyczne włoskie spaghetti carbonara.

Składniki:
500 g makaronu spaghetti
1 łyżka oliwy z oliwek
ok. 200 g pancetty lub tłustego boczku
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, zgnieciony
4 jajka, roztrzepane
50 g startego parmezanu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente, dobrze odcedź, wymieszaj z łyżką oliwy i odstaw. Na dużej patelni podsmaż posiekaną pancettę, aż będzie lekko chrupiąca, po zdjęciu z patelni odsącz ją na papierowym ręczniku. Podsmaż posiekaną cebulę aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.

Następnie ponownie dodaj podsmażoną pancettę i ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajka i smaż do momentu gdy lekko się zetną. Dodaj 50g startego parmezanu i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Udekoruj natką pietruszki i plasterkami parmezanu.

Smacznego!

Przepis pochodzi z: notwithoutsalt.com

Written By
More from loungemag
Bonus bez depozytu. Czy to jest możliwe?
Wiele kasyn reklamuje się możliwością otrzymania bonusu bez depozytu. Dla całkowicie nowych graczy...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *