Smażone serce wołowe z sosem musztardowym i korzenną karmelizowaną marchewką

serce wołowe

Składniki na 4 osoby:

  • oczyszczone z błon i tętnic serce wołowe (600g)
  • 100 ml sosu pieczeniowego
  • 1 łyżka siekanej szalotki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 200 g marchwi
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Serce rozcinamy w poprzek na około dwucentymetrowe plastry. Wkładamy na około godzinę do osolonej wody (serce ma być przykryte, woda w smaku słona).
  2. W czasie kiedy serce moczy się w solance obieramy marchewkę i kroimy ją w milimetrowe krążki. Na patelni rozgrzewamy miód aż do momentu kiedy zacznie się gotować i zmieniać kolor – wtedy dodajemy marchewkę i doprawiamy ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem i smażymy w miodzie przez 2-3 minuty.
  3. Po wyjęciu i odsączeniu, serce wysmażamy na patelni maksymalnie do poziomu medium rare, nie bardziej (maksymalnie 3 min z każdej strony). Przekładamy na ściereczkę lub ligninę do odpoczęcia. Na tej samej patelni na niewielkiej ilości masła smażymy szalotkę z musztardą, które następnie zalewamy sosem pieczeniowym.
  4. Serce kroimy w plastry ukośnie, w poprzek włókien.
  5. Na dnie talerza rozlewamy sos, układamy na nim serce jak carpaccio, a na wierzch kładziemy marchewkę.

Autorem przepisu jest Adam Chrząstowski, szef kuchni restauracji Ed Red

Written By
More from loungemag
Śląsk kocha whisky
Rosnąca liczba festiwali alkoholi luksusowych w Polsce odsłania przed nami nowe lokalizacje. Katowice, stolica...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *