Smażone serce wołowe z sosem musztardowym i korzenną karmelizowaną marchewką

serce wołowe

Składniki na 4 osoby:

  • oczyszczone z błon i tętnic serce wołowe (600g)
  • 100 ml sosu pieczeniowego
  • 1 łyżka siekanej szalotki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 200 g marchwi
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Serce rozcinamy w poprzek na około dwucentymetrowe plastry. Wkładamy na około godzinę do osolonej wody (serce ma być przykryte, woda w smaku słona).
  2. W czasie kiedy serce moczy się w solance obieramy marchewkę i kroimy ją w milimetrowe krążki. Na patelni rozgrzewamy miód aż do momentu kiedy zacznie się gotować i zmieniać kolor – wtedy dodajemy marchewkę i doprawiamy ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową, cynamonem i kardamonem i smażymy w miodzie przez 2-3 minuty.
  3. Po wyjęciu i odsączeniu, serce wysmażamy na patelni maksymalnie do poziomu medium rare, nie bardziej (maksymalnie 3 min z każdej strony). Przekładamy na ściereczkę lub ligninę do odpoczęcia. Na tej samej patelni na niewielkiej ilości masła smażymy szalotkę z musztardą, które następnie zalewamy sosem pieczeniowym.
  4. Serce kroimy w plastry ukośnie, w poprzek włókien.
  5. Na dnie talerza rozlewamy sos, układamy na nim serce jak carpaccio, a na wierzch kładziemy marchewkę.

Autorem przepisu jest Adam Chrząstowski, szef kuchni restauracji Ed Red

Written By
More from loungemag
Po zimie pozostały Ci nadmiarowe kilogramy?
Kosmetolog radzi, jak pozbyć się ich szybko i skutecznie. Zima sprzyja przybieraniu na wadze...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *