Przepis na domowy salceson na paprykowej konfiturze

Przepis na domowy salceson na paprykowej konfiturze
Przepis na domowy salceson na paprykowej konfiturze, 10 porcji. Przygotowany przez znanego krakowskiego szefa kuchni Adama Chrząstowskiego.

Składniki:

  • 600 g pręgi surowe wołowej (400 g ugotowanej)
  • 600 g ozora wołowego (400 g ugotowanego)
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 10 g czosnku posiekanego (pasta)
  • 40 g żelatyny
  • 10 g majeranku
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 400 g papryki czerwonej
  • 100 g cukru
  • 10 ml octu jabłkowego
  • chili

Przygotowanie:

Ozór wołowy gotujemy do miękkości w wywarze z jarzynami, następnie schładzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę o boku ok 1 cm. Pręgę gotujemy w rosole wołowym z czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy zmięknie, rozdrabniamy ją na tak zwane kłaczki.

Mięso zaciągamy żelatyną, przelewamy do keksówki i odstawiamy do stężenia. Plaster podajemy na konfiturze z papryki czerwonej. Paprykę opalamy opalarką, opcjonalnie grillujemy aż do czarnej skóry, następnie obieramy i kroimy w drobną kosteczkę i dusimy z cukrem, octem jabłkowym i odrobiną chili ją aż zrobi się miękka Podajemy z sałatką z ogórków konserwowych z odrobiną cebuli.

 

Autor: Adam Chrząstowski, Ed Red

Więcej od loungemag
Mercedes C 200 – komforcie, gdzie jesteś?
Mercedes klasy C przeszedł niedawno lifting. Pod jego maską zagościła jednostka o pojemności 1497 cm3,...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *