Przygotowanie:
Brukselkę gotujemy na chrupko – ok. 10-15 minut. Kroimy w ćwiartki. Buraki gotujemy w całości w skórce, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Gdy wystygną obieramy je i kroimy w ósemki.
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy buraki, sok z cytryny, miód i smażymy przez 3-5 minut, aż powstanie glazura, która w trakcie dalszego smażenia zgęstnieje i lekko odparuje. Jabłka zcieramy na dużych oczkach.
Rydze myjemy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem (2 łyżki). Smażymy ok. 2 minuty na dużym ogniu, do tego brandy i sok z cytryny. Dorzucamy starte jabłka. Smażymy do zredukowania sosu.
Wszystkie składniki łączymy w jednym naczyniu. Dodajemy sos, posiekaną natką pietruszki i kolendry wg uznania.
Do pustego słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól, musztardę i miód. Zakręcamy i energicznie trzepiemy, aż sól się rozpuści.
Cały czas mieszając lub po kilka łyżeczek, dolewamy powoli oliwę, mieszamy , aż składniki się połączą na gładką konsystencję.
Dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie ostatni raz. Odstawiamy (nie w lodówce) najlepiej na parę godzin, by składniki się „przegryzły”.