Przepis na sobotę: co można zrobić z brukselką, rydzami i karmelizowanym burakiem?

Przygotowanie:

Sałatka

Brukselkę gotujemy na chrupko – ok. 10-15 minut. Kroimy w ćwiartki. Buraki gotujemy w całości w skórce, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Gdy wystygną obieramy je i kroimy w ósemki.

 Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy buraki, sok z cytryny, miód i smażymy przez 3-5 minut, aż powstanie glazura, która w trakcie dalszego smażenia zgęstnieje i lekko odparuje. Jabłka zcieramy na dużych oczkach.

Rydze myjemy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem (2 łyżki). Smażymy ok. 2 minuty na dużym ogniu, do tego brandy i sok z cytryny. Dorzucamy starte jabłka. Smażymy do zredukowania sosu.

Wszystkie składniki łączymy w jednym naczyniu. Dodajemy sos, posiekaną natką pietruszki i kolendry wg uznania.

Sos

Do pustego słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól, musztardę i  miód. Zakręcamy i energicznie trzepiemy, aż sól się rozpuści.

Cały czas mieszając lub po kilka łyżeczek, dolewamy powoli oliwę, mieszamy , aż składniki się połączą na gładką konsystencję.

Dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie ostatni raz. Odstawiamy (nie w lodówce) najlepiej na parę godzin, by składniki się „przegryzły”.

Więcej od loungemag
Joanna Kuchta – insta, wirtualne życie i feminizm
Joanna Kuchta budzi kontrowersje i fascynację. Jedno jest pewne – jej aktywność to wirtualny...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *