Czas przemiany i nowych możliwości. Słońce od wczesnych godzin porannych, dłuższe dni, święta i … upragnione naturalne witaminy! Świeże warzywa, za którymi tak tęsknimy zimą, aż chce się jeść i eksperymentować w kuchni. W kwietniu zacząć możemy lżej się odżywiać, bardziej zielono i pachnąco. Polecam kilka sprawdzonych i prostych przepisów życząc udanej zabawy.
Sałatka z awokado, rukolą i płatkami parmezanu
składniki:
1 dojrzałe awokado
100g rukoli
1 cytryna
kiełki lucerny
3 duże łyżki orzeszków pinii
parmezan (wg uznania)
1 jogurt naturalny bez cukru
sól, pieprz, ocet balsamiczny
przyrządzanie:
umyj rukolę i osusz papierowym ręcznikiem, rozsyp liście na talerzu. Obierz awokado, pokrój na podłużne paski wzdłuż pestki, skrop cytryną żeby nie czerniały. Pokrojone awokado rozłóż na rukoli. Posyp wszystko orzeszkami pinii i startym (w ilości wg uznania) parmezanem. Wymieszaj jogurt naturalny bez cukru z pieprzem, solą i octem balsamicznym. Uzyskanym sosem polej sałatkę przed podaniem i posyp wszystko kiełkami lucerny.
Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej i gorgonzoli
składniki:
pęczek białych szparagów
100 g gorgonzoli
200g szynki parmeńskiej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru
przyrządzanie:
szparagi cienko obierz na całej długości odcinając twarde końcówki. Zwiąż w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotuj we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Zdejmij z ognia, wlej mleko i dokładnie rozmieszaj. Ciągle mieszając podgrzej, aż do wrzenia. Następnie dodaj ser. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęste dolej mleka i wymieszaj. Szparagi odsącz na papierowym ręczniku, ułóż po dwie sztuki na plastrze szynki i zwiń. Następnie ułóż wszystkie obok siebie w natłuszczonej żaroodpornej formie i zalej wszystko przygotowanym wcześniej sosem. Zapiekaj przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.
Tarta warzywna
Składniki na ciasto:
20dag mąki
10dag masła
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki wody
Składniki na farsz:
2 cukinie, 1 por, 1 brokuł, 100g zielonego groszku, 100g płatków migdała, 100g mozzarelli, 100g parmezanu, 1 małą cebulę, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 50ml śmietany 12% lub 18%, sól i pieprz
Przyrządzanie:
Wyrób ciasto z mąki, jajek, masła, soli i wody. Uformuj wałek i zawiń w folię spożywczą. Następnie włóż ciasto do lodówki na około godzinę. Zblanszuj na patelni z łyżką masła pokrojone w plasterki cukinie i por, mniejsze różyczki brokuła, groszek i poszatkowaną cebulę. Wylep ciastem wysmarowaną wcześniej formę do tarty (polecam te z Tesco), przykryj papierem do pieczenia i wysyp groch. Następnie włóż do nagrzanego do 180stopni piekarnika i piecz ok. 15 minut, tak by spód się zrumienił. Wyjmij usuń groch zacznij układać składniki. Na spód połóż pokrojoną mozzarellę, tak by go przykryła po całości. W misce połącz wszystkie zblanszowane warzywa z czosnkiem startą gałką muszkatołową (do smaku), jajkami, śmietaną i płatkami migdałów oraz sól i pieprz wg uznania (proponuję po małej łyżeczce) . Wylej masę na mozzarellę. Posyp wierzch startym parmezanem. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 180 stopni około 25 minut, aż wierzch się zrumieni.