Proste, zdrowe wiosenne przepisy. W roli głównej szparagi i awokado.

Proste, zdrowe wiosenne przepisy. W roli głównej szparagi i awokado.

Czas przemiany i nowych możliwości. Słońce od wczesnych godzin porannych, dłuższe dni, święta i … upragnione naturalne witaminy! Świeże warzywa, za którymi tak tęsknimy zimą, aż chce się jeść i eksperymentować w kuchni. W kwietniu zacząć możemy lżej się odżywiać, bardziej zielono i pachnąco. Polecam kilka sprawdzonych i prostych przepisów życząc udanej zabawy.

Sałatka z awokado, rukolą i płatkami parmezanu
składniki:

1 dojrzałe awokado

100g rukoli

1 cytryna

kiełki lucerny

3 duże łyżki orzeszków pinii

parmezan (wg uznania)

1 jogurt naturalny bez cukru

sól, pieprz, ocet balsamiczny

przyrządzanie:

umyj rukolę i osusz papierowym ręcznikiem, rozsyp liście na talerzu. Obierz awokado, pokrój na podłużne paski wzdłuż pestki, skrop cytryną żeby nie czerniały. Pokrojone awokado rozłóż na rukoli. Posyp wszystko orzeszkami pinii i startym (w ilości wg uznania) parmezanem. Wymieszaj jogurt naturalny bez cukru z pieprzem, solą i octem balsamicznym. Uzyskanym sosem polej sałatkę przed podaniem i posyp wszystko kiełkami lucerny.

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej i gorgonzoli
składniki:

pęczek białych szparagów
100 g gorgonzoli

200g szynki parmeńskiej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru

przyrządzanie:

szparagi cienko obierz na całej długości odcinając twarde końcówki. Zwiąż w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotuj we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Zdejmij z ognia, wlej mleko i dokładnie rozmieszaj. Ciągle mieszając podgrzej, aż do wrzenia. Następnie dodaj ser. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęste dolej mleka i wymieszaj. Szparagi odsącz na papierowym ręczniku, ułóż po dwie sztuki na plastrze szynki i zwiń. Następnie ułóż wszystkie obok siebie w natłuszczonej żaroodpornej formie i zalej wszystko przygotowanym wcześniej sosem. Zapiekaj przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

Tarta warzywna
Składniki na ciasto:

20dag mąki

10dag masła

1 jajko

szczypta soli

2 łyżki wody

Składniki na farsz:

2 cukinie, 1 por, 1 brokuł, 100g zielonego groszku, 100g płatków migdała, 100g mozzarelli, 100g parmezanu, 1 małą cebulę, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 50ml śmietany 12% lub 18%, sól i pieprz

Przyrządzanie:

Wyrób ciasto z mąki, jajek, masła, soli i wody. Uformuj wałek i zawiń w folię spożywczą. Następnie włóż ciasto do lodówki na około godzinę. Zblanszuj na patelni z łyżką masła pokrojone w plasterki cukinie i por, mniejsze różyczki brokuła, groszek i poszatkowaną cebulę. Wylep ciastem wysmarowaną wcześniej formę do tarty (polecam te z Tesco), przykryj papierem do pieczenia i wysyp groch. Następnie włóż do nagrzanego do 180stopni piekarnika i piecz ok. 15 minut, tak by spód się zrumienił. Wyjmij usuń groch zacznij układać składniki. Na spód połóż pokrojoną mozzarellę, tak by go przykryła po całości. W misce połącz wszystkie zblanszowane warzywa z czosnkiem startą gałką muszkatołową (do smaku), jajkami, śmietaną i płatkami migdałów oraz sól i pieprz wg uznania (proponuję po małej łyżeczce) . Wylej masę na mozzarellę. Posyp wierzch startym parmezanem. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 180 stopni około 25 minut, aż wierzch się zrumieni.

 

Agnieszka Majksner

Więcej od loungemag

PKP Powiśle zabytkiem?

 Stacja PKP Powiśle to żywy dowód na to, że nie należy zbyt wcześnie coś przekreślać. Bo...
WIĘCEJ