Sushi z kaszą pęczak – idealna potrawa na sobotę

sushi Sushi z kaszą pęczak - idealna potrawa na sobotę 1

Jak?

Kaszę pęczak ugotuj do miękkości, następnie pozostaw do odcieknięcia. Zagotuj przez kilka minut 0,5 l wody z dodatkiem cukru i octu. Do ugotowanej kaszy dodaj wodę, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Tak przygotowana kasza powinna mieć lekko słodko-kwaśny smak. Następnie ugotuj grzyby, a warzywa pokrój w cienkie julienne: marchew, ogórek i białą rzepę. Na macie do sushi, ułóż glony nori. Po czym na jednej jej połowie, w cienkiej linii: kaszę, grzyby i warzywa. Całość mocno zawiń i pokrój. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i różyczką z łososia wędzonego.

Składniki (4 porcje):

– 200 g kaszy pęczak
– 1 marchewka
– 1 ogórek zielony
1 biała rzepa
– 4 sztuki glonów nori
– 50 g grzybów mung
– 100 g łososia wędzonego
– 30 g sosu wasabi
– 80 ml sosu sojowego
– 50 ml octu ryżowego
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego

http://fitlabcatering.pl

Więcej od loungemag
Pięć najbardziej luksusowych kasyn na świecie
Pięć najbardziej luksusowych kasyn na świecie. Popularność hazardu na całym świecie jest tak duża, że liczba kasyn...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *