Jak?
Kaszę pęczak ugotuj do miękkości, następnie pozostaw do odcieknięcia. Zagotuj przez kilka minut 0,5 l wody z dodatkiem cukru i octu. Do ugotowanej kaszy dodaj wodę, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Tak przygotowana kasza powinna mieć lekko słodko-kwaśny smak. Następnie ugotuj grzyby, a warzywa pokrój w cienkie julienne: marchew, ogórek i białą rzepę. Na macie do sushi, ułóż glony nori. Po czym na jednej jej połowie, w cienkiej linii: kaszę, grzyby i warzywa. Całość mocno zawiń i pokrój. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i różyczką z łososia wędzonego.
Składniki (4 porcje):
– 200 g kaszy pęczak
– 1 marchewka
– 1 ogórek zielony
1 biała rzepa
– 4 sztuki glonów nori
– 50 g grzybów mung
– 100 g łososia wędzonego
– 30 g sosu wasabi
– 80 ml sosu sojowego
– 50 ml octu ryżowego
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego