Porady przy pieczeniu.Nie raz się waliło, przypiekło, paliło, rozgotowało, zabrakło składników… Te scenariusze w różnej skali zostały przerobione przez chyba większość osób. Sama nie raz, nie dwa, tak miałam i szukałam ratunku w googlach, podejrzanych forach, które były formą loterii – albo wszystko pójdzie idealnie albo za chwilę w kuchni coś wybuchnie lub też całe jedzenie (lub to co z tego zostało) pójdzie do kosza. Są jednak małe sposoby i sztuczki, które ułatwią nam kulinarne rewolucje w naszym zaciszu domowym. Jakie?
CIASTA
W tym numerze na pierwszy ogień pójdą domowe wypieki. Często zniechęceni jedną nieudaną próbą rezygnujemy z kolejnych słodkich wyzwań. Inny przypadek to także to brak składników, a co mamy zrobić kiedy w środku nocy postanowimy upiec muffinki z czekoladą? Są na to proste sposoby!
Oto zamienniki, dzięki którym być może uratujemy nasze danie:
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia —> 1 łyżeczka sody oczyszczonej bądź też 3-4 lyżeczki rumu lub koniaku, które również spulchnią ciasto
– 1 szklanka mleka —> 1 szklanka mleka wymieszana z 1 łyżeczką octu
– 1 szklanka śmietany 12% —> 1 szklanka tłustego mleka wymieszana z 1 łyżeczką rozpuszczonego masła
• 1 jajko —> 2 łyżki mąki ziemnaiczanej lub 1/4 szklanki puree ziemniaczanego
Korzystając z przepisów z angielskich stron możemy natrfić na „self-rising flour”. Ten typ mąki nie jest dostępny w sklepach w Polsce, jednak z łatwością można go zastąpić.
1 szklanka sel-rising flour —> 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soli + 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka miodu —> 1 i 1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny —> 1/4 łyżeczki octu jabłkowego
Są to składniki, których może nam czasami zabraknąć, ale kolejną problematyczną kwestią jest też samo przygotowanie i pieczenie.
Rozpuszczanie czekolady – jako ogromna fanka ciast z duża ilością czekolady natrafiałam na jedną przeszkodę. W zależności od producenta czekolady czasami rozpuszczały się one szybciej i ulegały zwarzeniu. Wystarczy wtedy jednak dalej podgrzewać czekoladę na najmniejszym ogniu powoli dolewając niewielką ilość śmietany cały czas mieszkając aż uzyskamy ponownie odpowiednią konsystencję.
KIEDY PODCZAS PIECZENIA CIASTO:
• pęka/robi się zakalec – temperatura pieczenia jest za wysoka. Wystarczy wtedy tylko włączyć samo grzanie od dołu, najlepiej z termoobiegiem. Kiedy to nie pomaga, należy zmniejszyć temperaturę pieczenia o 20°C i piec parę minut dłużej
• -przypala się – wystarczy zmniejszyć temperaturę lub przykryć ciasto od góry folią aluminiową/papierem do pieczenia
INNE:
• kiedy używamy do ciasta orzechów najlepiej nie kroić ich nożem, ale wrzucić do woreczka i delikatnie zmiażdżyć wałkiem
Jeśli używamy jabłek i nie chcemy by ściemniały podczas pieczenia najlepiej je delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Natomiast kiedy używamy wszelkich świeżych owoców do pieczenia takich jak na przykład truskawki, wiśnie, po umyciu i osuszeniu najlepiej je obtoczyć w bułce tartej dzięki czemu unikniemy ryzyka zrobienia się zakalca.
Ostatnim często napotykanym problemem są już same miarki…
Adriana Cybulska