Porady przy pieczeniu, czyli dwie lewe ręce

porady przy pieczeniu Porady przy pieczeniu, czyli dwie lewe ręce 1
Porady przy pieczeniu.Nie raz się waliło, przypiekło, paliło, rozgotowało, zabrakło składników… Te scenariusze w różnej skali zostały przerobione przez chyba większość osób. Sama nie raz, nie dwa, tak miałam i szukałam ratunku w googlach, podejrzanych forach, które były formą loterii – albo wszystko pójdzie idealnie albo za chwilę w kuchni coś wybuchnie lub też całe jedzenie (lub to co z tego zostało) pójdzie do kosza. Są jednak małe sposoby i sztuczki, które ułatwią nam kulinarne rewolucje w naszym zaciszu domowym. Jakie?
CIASTA

W tym numerze na pierwszy ogień pójdą domowe wypieki. Często zniechęceni jedną nieudaną próbą rezygnujemy z kolejnych słodkich wyzwań. Inny przypadek to także to brak składników, a co mamy zrobić kiedy w środku nocy postanowimy upiec muffinki z czekoladą? Są na to proste sposoby!

Oto zamienniki, dzięki którym być może uratujemy nasze danie:

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia —> 1 łyżeczka sody oczyszczonej bądź też 3-4 lyżeczki rumu lub koniaku, które również spulchnią ciasto

– 1 szklanka mleka —> 1 szklanka mleka wymieszana z 1 łyżeczką octu

– 1 szklanka śmietany 12% —> 1 szklanka tłustego mleka wymieszana z 1 łyżeczką rozpuszczonego masła

• 1 jajko —> 2 łyżki mąki ziemnaiczanej lub 1/4 szklanki puree ziemniaczanego

Korzystając z przepisów z angielskich stron możemy natrfić na „self-rising flour”. Ten typ mąki nie jest dostępny w sklepach w Polsce, jednak z łatwością można go zastąpić.

1 szklanka sel-rising flour —> 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soli + 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka miodu —> 1 i 1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki wody

1 łyżeczka soku z cytryny —> 1/4 łyżeczki octu jabłkowego

Są to składniki, których może nam czasami zabraknąć, ale kolejną problematyczną kwestią jest też samo przygotowanie i pieczenie.

Rozpuszczanie czekolady – jako ogromna fanka ciast z duża ilością czekolady natrafiałam na jedną przeszkodę. W zależności od producenta czekolady czasami rozpuszczały się one szybciej i ulegały zwarzeniu. Wystarczy wtedy jednak dalej podgrzewać czekoladę na najmniejszym ogniu powoli dolewając niewielką ilość śmietany cały czas mieszkając aż uzyskamy ponownie odpowiednią konsystencję.

christmas-cookies-556959

KIEDY PODCZAS PIECZENIA CIASTO:

• pęka/robi się zakalec – temperatura pieczenia jest za wysoka. Wystarczy wtedy tylko włączyć samo grzanie od dołu, najlepiej z termoobiegiem. Kiedy to nie pomaga, należy zmniejszyć temperaturę pieczenia o 20°C i piec parę minut dłużej
• -przypala się – wystarczy zmniejszyć temperaturę lub przykryć ciasto od góry folią aluminiową/papierem do pieczenia

INNE:

• kiedy używamy do ciasta orzechów najlepiej nie kroić ich nożem, ale wrzucić do woreczka i delikatnie zmiażdżyć wałkiem

nut-1022490
• OWOCE:

Jeśli używamy jabłek i nie chcemy by ściemniały podczas pieczenia najlepiej je delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Natomiast kiedy używamy wszelkich świeżych owoców do pieczenia takich jak na przykład truskawki, wiśnie, po umyciu i osuszeniu najlepiej je obtoczyć w bułce tartej dzięki czemu unikniemy ryzyka zrobienia się zakalca.

Ostatnim często napotykanym problemem są już same miarki…

1
buzzfeed.com

Adriana Cybulska

 

Written By
More from loungemag
Crowd 2.0 – Oli Bajer BOLA
Crowd 2.0 Kolekcja zatytułowana Crowd 2.0 to naturalne przedłużenie mojej ostatniej kolekcji pod tytułem Crowd. Bywa...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *