Koktajl: Koala Morning Fizz

Twist na bazie klasycznego koktajlu Morning Glory Fizz. Główną rolę w tej kompozycji odgrywa gin, którego smak wygładzamy syropem migdałowym. W zimowe dni docenicie szczególnie zawartość tynktury na bazie liści eukaliptusa.
Składniki koktajlu:
50 ml Tanqueray No. TEN
20 ml soku z limonki
15 ml soku z grejpfruta
3 dashe tynktury eukaliptusowej*
15 ml syropu migdałowego
20 ml białka jaja kurzego
Woda sodowa
*100 ml tynktury eukaliptusowej: 10 g suszonych liści eukaliptusa zalej 50 ml wódki i 50 ml spirytusu. Pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na 48 godzin.
Następnie gin, soki z cytrusów i tynkturę połącz w shakerze, a na koniec dodaj białko. Energicznie wstrząsaj bez lodu (dry shake). Wsyp lód i po raz kolejny dynamicznie wstrząśnij. Koktajl odcedź dwukrotnie do małego kieliszka do wina, którego brzegi uprzednio obsyp cukrem pudrem. Następnie dopełnij całość wodą sodową, tak by powstała piana delikatnie wychodziła poza rant kieliszka.
Receptura: Marcin Kruk z baru Kita Koguta (Warszawa), laureat 2. miejsca w World Class Poland 2017
material przygotowany przez firmę Hello PR