Poradnik karnawałowy: 7 głównych odmian koktajli.

Poradnik karnawałowy: 7 głównych odmian koktajli.
Czy odpoczęliście już po sylwestrowej zabawie? To dobrze, bo karnawał trwa jeszcze do 10 lutego! W sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na przygotowanie koktajli na przyjęcia domu, ale jak prawidłowo czytać receptury?

Naszymi przewodnikami po sztuce koktajlowej są finaliści konkursu barmańskiego – World Class Poland 2017: Janusz Lemiesz – szef baru w Klubie SPATiF (Warszawa), Marcin Kruk – z lokalu Kita Koguta (Warszawa) i Krzysztof Ciemiera z alter MOLO w Osieku. Pijrozwaznie.pl.

Koktajlowe klasyki

Wszystko, co ma bogatą historię, zasługuje na klasyfikację. Zebraliśmy dla was 7 głównych odmian koktajli.

Sour – należy do najbardziej popularnych kategorii, z takimi klasykami, jak Whisky sour, Vodka sour, Pisco sour. Kwaśny koktajl, zawsze zawiera alkohol, cukier i sok z cytryny.
Smash – to w skrócie każdy koktajl składający się z mocnego alkoholu, owoców, cukru i ziół, np. Southside czy Whiskey Smash.
Tiki – przenosi nas na wakacje w ciepłych krajach. Flagowymi przykładami opływającego rumem nurtu są Mai Tai i Zombie.
Toddy – specjał na zimowe wieczory, który podobno wymyślili Hindusi. Zaopatrz się w mocny alkohol, miód, przyprawy i sok z cytrusów. Gorące przykłady: Hot Toddy i Hot Buttered Rum.
Fizz – słodko-kwaśna kompozycja najczęściej bez lodu, za to z bąbelkami, jak Gin Fizz na wodzie sodowej czy Diamond Fizz z winem musującym.
Flip – słodki koktajl na bazie wódek i likierów, z dodatkiem słodkiej śmietanki lub mleka i żółtka, które tworzą puszysty wierzch napoju. Klasyki to: Flip Cocktail, Porto flip, The Matador Flip.
Poncz – mało popularny w Polsce napitek, złożony z mocnego alkoholu, cukru, soku owocowego, herbaty i przypraw, np. Planter’s Punch czy Fish House Punch.

Chłodna kalkulacja

W koktajlach kilka kropel robi różnicę. Podpowiadamy, jak uzyskać właściwe proporcje:

Jigger – metalowa klepsydra złożona z dwóch kieliszków 20/40 ml lub 25/50 ml. Możesz użyć kieliszka do shotów: 1 kieliszek = 50 ml lub 40 ml

Dash (D.) = 10 kropli, 1 łyżeczka do herbaty = około 3-4 dashe

Łyżka barowa (bsp) = 1 łyżeczka do herbaty

Uncja = 30 ml, około 2 łyżek do zupy

Splash, czyli chlust = 1 łyżka do zupy lub trochę więcej

Top up – dopełnij do smaku lub do brzegu szklanki

Lód to podstawa większości koktajli. Najbardziej wszechstronne są tradycyjne kostki. Duże sześciany chłodzą napój wolniej, a kruszony lód mocno rozcieńcza i chłodzi. Niektóre koktajle przygotowuje się bez lodu. Warto wcześniej schłodzić kieliszek kostkami lodu lub włożyć go na chwilę do zamrażarki.

Wstrząśnięte czy zmieszane?

James Bond wybiera koktajle wstrząśnięte – nie zmieszane, co wiele mówi o preferencjach smakowych słynnego agenta. Jak to możliwe? Sprawdźcie podstawowe techniki!

Koktajle na bazie soków lub mleka wstrząsamy z lodem, by je mocno schłodzić i rozcieńczyć alkohol. Barmani wyposażeni w zestaw sitek używają zwykle Boston shakera, złożonego ze szklanicy i metalowego kubka. Na domowy użytek wystarczy Cobbler shaker z wbudowanym sitkiem lub słoik z zakrętką.

Z kolei mieszamy z lodem, gdy naszym celem jest gładkość, klarowność, aromat i delikatne schłodzenie napoju. Ta metoda nazywana jest stirowaniem. Szklanica barmańska z łyżką na spiralnym trzonku wyglądają wytwornie, ale możesz wykorzystać shaker, dzbanek czy litrowy słoik oraz łyżeczkę do latte lub pałeczki do chińszczyzny.

Można spotkać się z metodą throwing, czyli przelewaniem koktajlu z dużej wysokości ze szklanki do szklanki. Niektóre koktajle są budowane w szkle, w którym podamy napój. Tak powstają najmniej rozcieńczone mikstury, np. Negroni czy Old Fashioned. Możesz spotkać się z metodą Dry shake, która polega na wstrząsaniu koktajlu bez lodu, by spienić składniki, np. białko lub żółtko jajka.

Praktyka czyni mistrza
Poradnik karnawałowy: 7 głównych odmian koktajli. Poradnik karnawałowy: 7 głównych odmian koktajli. 1
Fot. Ewelina Tomczak
Koktajl: Makiełki

Wariacja na klasycznym Whisky Sour, inspirowana potrawą wigilijną – makiełkami. Syrop cukrowy zamieniono na domowy syrop „makiełkowy”, by stworzyć nastrojową kompozycję na zimowy wieczór.

Składniki:

40 ml whisky Singleton Sunray Whisky

20 ml soku z cytryny

20 ml domowego syropu z maku, miodu i rodzynek*

20 ml białka jajka

*Szklankę sypkiego, mielonego maku upraż na patelni, dodaj 2 szklanki wody, 1/2 szklanki rodzynek i 1 szklankę miodu. Gotuj na niskim ogniu przez pół godziny. Odstaw na noc do lodówki, a następnie przecedź przez gazę/tetrę. Syrop można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Wszystkie składniki koktajlu wstrząśnij najpierw bez lodu (dry shake), a potem z lodem. Przecedź przez sitko do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Udekoruj kawałkiem karmelu z makiem.

Receptura: Janusz Lemiesz, szef baru w Klubie SPATiF (Warszawa),Barman Roku World Class Poland 2017, finalista World Class Competition w Meksyku

Written By
More from loungemag
Torebka jako artystyczny manifest?
Torebki polskiej marki Lobos pokazują, jak niewielka odległość dzieli modę oraz sztukę. Najnowsza...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *