Premiera VIII edycji elitarnego Przewodnika Poland 100 Best Restaurants,który tworzy kulinarną mapę Polski. Ogłoszenie listy 100 najlepszych restauracji w Polsce. Wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce. To wszystko odbędzie się w piątkowy wieczór 26 października 2018 r. w Rytrze w Willi Poprad.
W wydarzeniu weźmie udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2018. Podczas Gali poznamy najlepszą restaurację i karczmę w Polsce.
W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 1141 restauracji. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane restauracje inspektorowie oceniają za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznaje się są za jakość i świeżość produktów. A także harmonijność menu i walory smakowe serwowanych dań, jak również profesjonalizm i jakość obsługi. Zwraca się uwagę komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację oraz ocena poprzez stronę internetową Akcji, głosowanie SMS, głosowanie poprzez Facebook oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody będą przyznawane w czterech grupach.
AWARD OF EXCELLENCE– jeden widelec, BEST OFAWARD OF EXCELLENCE– 2 widelce, GRAND AWARD– 3 widelce oraz GRAND AWARD– 3 widelce PLUS. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów, 25% oceny inspektorów.
Podczas Gali przyznane zostaną również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Szef Kuchni Jutra, Kucharz Odkrycie Roku, Kucharz Młody Talent, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, Wydawnictwo Kulinarne Roku.
Gala jest formą podziękowania wszystkim, którzy tworzą i rozwijają scenę gastronomiczną w Polsce. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i przewodnik to również świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii w 2018 roku i jednocześnie doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.
Uwieńczeniem wieczoru będzie 4 daniowa, najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce.
Menu przygotował szef kuchni Willi Poprad Artur Pasoń. Połączenie tradycji i nowoczesności z wykorzystaniem lokalnych smaków sprawią, że podniebienia nawet najbardziej wymagających gości zostaną w pełni zaspokojone. W menu znajdziemy. PRZYSTAWKA– oscypek podany z biszkoptem z rukoli, wytrawną gruszką sous-vide w czerwonym winie i liśćmi kafiru. Obok okrasa z boczku podegrodzkiego oraz konfitura z suski sechlońskiej z nutą śliwowicy łąckiej. ZUPA– krem z wędzonych ziemniaków na wywarze z ogonów wołowych. Podawany z chipsami z czarnego czosnku, tapioką w aromacie suszonych grzybów oraz esencją pietruszkową. DANIE GŁÓWNE– wolno gotowane policzki wołowe podawane z kaszotto gryczanym z kasztanami. To wszystko w towarzystwie kalafiora romanesco, pudru z buraka oraz sosu demi-glace warzywnego. DESER-jabłko z gospodarstwa domowego Potońców. Podane na kruszonce z musem cytrynowym oraz kremem laskowym. I nalewka malinowa Willi Poprad. Po uroczystym wręczeniu nagród będą dostępne bufety komponowane z produktów regionalnych otaczających malowniczą dolinę Popradu.
Najlepszą restauracją w Polsce w 2017 została N31 RESTAURANT&BAR z Warszawy a najlepszą karczmą w Polsce został Litworowy Staw z Białki Tatrzańskiej.
VIII edycja Poland 100 Best Restaurants jest pod każdym względem rekordowa.
Czas na liczby:
1141 – restauracji zostało odwiedzonych przez inspektorów
9 046 – ankiet zostało nadesłanych i dostarczonych przez ankieterów z oceną restauracji
19 319 – SMS wysłali fani dobrej kuchni
14 121 – głosów fani oddali na Facebooku na swoje ulubione restauracje
138 – nagród zostanie rozdanych podczas Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2018
MIEJSCE
Willa Poprad usytuowana jest przy drodze krajowej nr 87, która łączy Nowy Sącz z granicą ze Słowacją w Piwnicznej. Trudno nie zwrócić na nią uwagi, jadąc w stronę Nowego Sącza, czy Piwnicznej – Zdroju.
Kubatura budynku Willi Poprad nawiązuje do okresu międzywojennego. Elewacja szczyci się dużą ilością drewna, strzelistymi wykończeniem. Ornamenty są typowe dla willi z lat dwudziestych na terenie Doliny Popradu.
Wnętrza restauracji, jak i sali balowej urządzono w rustykalnym, nowoczesnym stylu. Mogą się tam odbywać różnorodne imprezy, konferencje, eventy, przyjęcia weselne i okolicznościowe. Wszystko tworzy malowniczą wiązankę architektury charakterystycznej dla regionów górskich z nowoczesnymi rozwiązaniami architektonicznymi. Należą do nich szklane witraże i nietuzinkowy, geometryczny logotyp lokalu.
SALA BALOWA
W budynku znajduje się sala balowa na trzysta miejsc, w której mogą odbywać się różnorodne imprezy.
Jej dużym atutem są antresole z wyjściem na balkony widokowe. W centralnym miejscu salę zdobi unikatowy witraż zaprojektowany przez krakowską pracownię. Niepowtarzalny charakter nadają drewniane wykończenia, a na zdobnym parkiecie nogi same zatańczą. Całość dopełniają drewniane stoły i bardzo wygodne krzesła. Awangardowe żyrandole, które ręcznie wykonano przez polską manufakturę, zachwycają kunsztem i rozmiarem. Wyspecjalizowany system klimatyzacji i wentylacji zapewni komfort gościom. Z sali balowej rozciąga się przepiękny widok na rzekę, zalesione tereny oraz ruiny ryterskiego zamku
RESTAURACJA
Największym atutem Willi Poprad jest kuchnia. Restauracja Willi Poprad zachwyca swym kameralnym wnętrzem i pysznym jedzeniem.
Wygodne siedziska i aromatyczna kawa sprawią, że nie będziesz chciał opuszczać tego miejsca. Punktowe oświetlenie nadają romantyczności, co sprawia, że to idealne miejsce na kolację we dwoje.
Kuchnia nawiązuje do okresu międzywojnia, a jednocześnie wykorzystuje najnowsze trendy kulinarne takie jak sous-vide czy slow food. Połączenie tradycji i nowoczesności z wykorzystaniem lokalnych smaków.
Szef kuchni serwuje autorskie dania w niebanalnym połączeniu produktów najwyższej jakości. Wiele z nich pochodzi od lokalnych dostawców. W karcie restauracji Willi Poprad znajdują się również dania sezonowe.
Celebracja cudownych chwil z najbliższymi – to zapewnia ta restauracja. Rodzinny obiad, kawa i deser z przyjaciółmi, romantyczna kolacja. Tu życie nabiera smaku!
Wyjątkowość kuchni jest wynikiem kulinarnej pasji Szefa Kuchni Willi Poprad – Artura Pasonia.