Placek a’la chaczapuri z kurczakiem, czerwoną kapustą i sosem paprykowym [przepis]

Placek a’la chaczapuri z kurczakiem, czerwoną kapustą i sosem paprykowym [przepis]
Placek a’la chaczapuri z kurczakiem, czerwoną kapustą i sosem paprykowym
W standardowym cieście chaczapuri zazwyczaj jest jogurt, a w środku ścięte jajko, ser lub inne dodatki. Ja postanowiłam zrobić chaczapuri na cieście podobnym do pizzy, a zamiast standardowych dodatków dorzucić kurczaka, zamarynowaną kapustę, sos tatarski i sos z czerwonej papryki. Ten ostatni jest jednym z najlepszych elementów tego dania.

Placek a’la chaczapuri z kurczakiem Placek a’la chaczapuri z kurczakiem, czerwoną kapustą i sosem paprykowym [przepis] 1

Sos paprykowy: Obierz 3 ząbki czosnku i pół dużej szalotki. Pokrój je w bardzo drobną kosteczkę. To samo zrób z połówką czerwonej papryki. Dodaj łyżkę świeżej, pokrojonej kolendry, 4 łyżki oliwy, sok z połówki cytryny, szczyptę cukru, soli, pieprzu i słodkiej sproszkowanej papryki. Odstaw na całą noc do lodówki.

Czerwona kapusta: Gdy robiłam to danie, kupiłam małą kapustę i zużyłam tylko połowę. Jeśli lubisz kapustę, możesz przygotować więcej. Jest naprawdę pyszna i chrupiąca, zwłaszcza, gdy poleży przez całą noc „w marynacie”. Kapustę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Dodaj 2-3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, sok z połówki cytryny, łyżeczkę cukru, łyżeczkę delikatnej musztardy, pół łyżeczki soli, pieprz oraz słodką paprykę w proszku. Przełóż do słoika lub pojemnika i schowaj do lodówki.

Ciasto: Do kubka lub miski wlej pół szklanki letniej, przegotowanej wody. Rozpuść w niej 2 dag drożdży i pół łyżeczki cukru. Odstaw, aż zacznie fermentować. Do dużej miski przesiej 2 szklanki mąki pszennej, dodaj rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawaj oliwę, cały czas wyrabiając. Ja dodaję w sumie 8 łyżek oliwy. Z tych proporcji powinny wyjść dwa placki.
Kurczak: Dwie piersi z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, dopraw ulubionymi przyprawami (u mnie papryka słodka, ostra, pieprz mielony z kolendrą, sól), podsmaż na oleju.

Przygotowanie:

Z ciasta oderwij mały kawałek. Z większej części uformuj kształt przypominający rybę. Z mniejszego kawałka „ukręć” boki, ułóż je na cieście, dociśnij palcami, a później zawiń końcówki w supełek, tak jak na zdjęciu. Miejsce, w którym będziesz układać farsz, posmaruj dokładnie oliwą, a następnie wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (lub więcej) i piecz ok. 4 minuty.

Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika, ułóż wszystkie składniki. Ja zaczynam od sosu tatarskiego (najczęściej kupuję gotowy). Na sosie tatarskim rozsmarowuję sos paprykowy. Na górę układam kurczaka oraz kapustę i znów zapiekam. Tym razem ok. 6-7 minut w tej samej temperaturze. Po wyjęciu z piekarnika dodaję zielone składniki takie szpinak, szczypiorek albo rukolę oraz polewam obficie sosami: tatarskim i paprykowym.

Tekst i aranżacje: Agnieszka Żelazko

www.zelazkowkuchni.pl

Zdjęcia i produkcja: Adam Cisowski

www.adamcisowski.pl

Więcej od loungemag
Festiwal w Cannes coraz bliżej – znamy szczegóły!
Festiwal Filmowy, którego popularność przerastają chyba tylko Oscary, zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy krytycy...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *