Placek a’la chaczapuri z kurczakiem, czerwoną kapustą i sosem paprykowym [przepis]

Placek a’la chaczapuri z kurczakiem, czerwoną kapustą i sosem paprykowym [przepis]

Placek a’la chaczapuri z kurczakiem, czerwoną kapustą i sosem paprykowym
W standardowym cieście chaczapuri zazwyczaj jest jogurt, a w środku ścięte jajko, ser lub inne dodatki. Ja postanowiłam zrobić chaczapuri na cieście podobnym do pizzy, a zamiast standardowych dodatków dorzucić kurczaka, zamarynowaną kapustę, sos tatarski i sos z czerwonej papryki. Ten ostatni jest jednym z najlepszych elementów tego dania.

Sos paprykowy: Obierz 3 ząbki czosnku i pół dużej szalotki. Pokrój je w bardzo drobną kosteczkę. To samo zrób z połówką czerwonej papryki. Dodaj łyżkę świeżej, pokrojonej kolendry, 4 łyżki oliwy, sok z połówki cytryny, szczyptę cukru, soli, pieprzu i słodkiej sproszkowanej papryki. Odstaw na całą noc do lodówki.

Czerwona kapusta: Gdy robiłam to danie, kupiłam małą kapustę i zużyłam tylko połowę. Jeśli lubisz kapustę, możesz przygotować więcej. Jest naprawdę pyszna i chrupiąca, zwłaszcza, gdy poleży przez całą noc „w marynacie”. Kapustę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Dodaj 2-3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, sok z połówki cytryny, łyżeczkę cukru, łyżeczkę delikatnej musztardy, pół łyżeczki soli, pieprz oraz słodką paprykę w proszku. Przełóż do słoika lub pojemnika i schowaj do lodówki.

Ciasto: Do kubka lub miski wlej pół szklanki letniej, przegotowanej wody. Rozpuść w niej 2 dag drożdży i pół łyżeczki cukru. Odstaw, aż zacznie fermentować. Do dużej miski przesiej 2 szklanki mąki pszennej, dodaj rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawaj oliwę, cały czas wyrabiając. Ja dodaję w sumie 8 łyżek oliwy. Z tych proporcji powinny wyjść dwa placki.
Kurczak: Dwie piersi z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, dopraw ulubionymi przyprawami (u mnie papryka słodka, ostra, pieprz mielony z kolendrą, sól), podsmaż na oleju.

Przygotowanie:

Z ciasta oderwij mały kawałek. Z większej części uformuj kształt przypominający rybę. Z mniejszego kawałka „ukręć” boki, ułóż je na cieście, dociśnij palcami, a później zawiń końcówki w supełek, tak jak na zdjęciu. Miejsce, w którym będziesz układać farsz, posmaruj dokładnie oliwą, a następnie wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (lub więcej) i piecz ok. 4 minuty.

Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika, ułóż wszystkie składniki. Ja zaczynam od sosu tatarskiego (najczęściej kupuję gotowy). Na sosie tatarskim rozsmarowuję sos paprykowy. Na górę układam kurczaka oraz kapustę i znów zapiekam. Tym razem ok. 6-7 minut w tej samej temperaturze. Po wyjęciu z piekarnika dodaję zielone składniki takie szpinak, szczypiorek albo rukolę oraz polewam obficie sosami: tatarskim i paprykowym.

Tekst i aranżacje: Agnieszka Żelazko

www.zelazkowkuchni.pl

Zdjęcia i produkcja: Adam Cisowski

www.adamcisowski.pl

Więcej od loungemag

Festiwal w Cannes coraz bliżej – znamy szczegóły!

Festiwal Filmowy, którego popularność przerastają chyba tylko Oscary, zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy krytycy...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *