Składniki na ciasto
· 2 szklanki mąki pszennej
· 2 dag drożdży
· ½ szklanki wody
· ½ łyżeczki soli
· ½ łyżeczki cukru
· 8 łyżek oliwy
Dodatkowo
· 3 garści kolorowych pomidorków koktajlowych
· Garść fasolki szparagowej
· 3 ząbki czosnku
· 3 łyżki oliwy
· Kawałek parmezanu
· Zioła: rozmaryn i oregano
Przygotowanie
Najpierw przygotuj rozczyn na ciasto. Drożdże rozpuść w lekko ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie dodaj cukier. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Mąkę przesiej, dodaj sól, wymieszaj. Następnie wlej roztwór i zacznij wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawaj oliwę np. po jednej łyżce, cały czas wyrabiając. Pamiętaj, by ciasto wyrabiać minimum 20 minut, a następnie przykryć ściereczką, by trochę wyrosło.
Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki, fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie, czosnek obierz i przepuść przez praskę, parmezan zetrzyj. Z ciasta uformuj niewielkie placki. Możesz oderwać małe kawałki ciasta, zrobić z nich rulon lub warkocz i opleść każdy placek dookoła. Surowe ciasto posmaruj obficie oliwą, następnie przepuszczonym przez praskę czosnkiem, posyp odrobiną parmezanu.
Dopiero później ułóż kawałki pomidorków koktajlowych i fasolkę szparagową. Posól i posyp ziołami, według upodobań. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut… lub na ognisku, jeśli masz taką możliwość!