Pizza z czosnkiem, pomidorami i fasolką szparagową [przepis]

Pizza z czosnkiem, pomidorami i fasolką szparagową [przepis]
Składniki na ciasto

·      2 szklanki mąki pszennej
·      2 dag drożdży
·      ½ szklanki wody
·      ½ łyżeczki soli
·      ½ łyżeczki cukru
·      8 łyżek oliwy

 

Dodatkowo

·      3 garści kolorowych pomidorków koktajlowych
·      Garść fasolki szparagowej
·      3 ząbki czosnku
·      3 łyżki oliwy
·      Kawałek parmezanu
·      Zioła: rozmaryn i oregano

Przygotowanie

Najpierw przygotuj rozczyn na ciasto. Drożdże rozpuść w lekko ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie dodaj cukier. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Mąkę przesiej, dodaj sól, wymieszaj. Następnie wlej roztwór i zacznij wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawaj oliwę np. po jednej łyżce, cały czas wyrabiając. Pamiętaj, by ciasto wyrabiać minimum 20 minut, a następnie przykryć ściereczką, by trochę wyrosło.

Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki, fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie, czosnek obierz i przepuść przez praskę, parmezan zetrzyj. Z ciasta uformuj niewielkie placki. Możesz oderwać małe kawałki ciasta, zrobić z nich rulon lub warkocz i opleść każdy placek dookoła. Surowe ciasto posmaruj obficie oliwą, następnie przepuszczonym przez praskę czosnkiem, posyp odrobiną parmezanu.

Dopiero później ułóż kawałki pomidorków koktajlowych i fasolkę szparagową. Posól i posyp ziołami, według upodobań. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut… lub na ognisku, jeśli masz taką możliwość!

 

więcej przepisów

Więcej od loungemag
DEEP SPACE: moda zaczerpnięta z piękna podwodnego świata
DEEP SPACE to kolekcja dyplomowa Sandry Stachury, absolwentki Szkoły Artystycznego Projektowania Ubioru SAPU,...
Więcej