Pizza w nowej formie – meksykańskie calzone

Pizza w nowej formie – meksykańskie calzone

Zwykle zamawiamy ją w restauracji, ale nauczyć się robić świetne ciasto, z tymi składnikami, na które akurat mamy ochotę. To nic trudnego. Proponujemy wam  pizzę w nowej formie – pierożka calzone wypełnionego pysznym meksykańskim farszem.

Pokażemy Wam krok po kroku, jak samodzielnie zrobić calzone. Możecie nam wierzyć – to danie nieskomplikowane.

Składniki na ciasto (doskonałe również do pizzy):
  • 450 g mąki pszennej

  • opakowanie suchych drożdży (7 g)

  • miarka soli

  • łyżeczka cukru

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • szklanka wody

Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać w misce. Następnie dodać oliwę i wodę, wymieszać. Wyrabiać ciasto około 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli to konieczne, dla uzyskania właściwej, jędrnej konsystencji, dodać mąkę lub wodę. Uformować kulę, ułożyć w misce i nakryć szmatką. Ciasto trzymać w cieple (np. w podgrzanym do 60 stopni i wyłączonym piekarniku) przez około godzinę, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotować farsz.

Składniki na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego

  • pół dużej cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • pół papryczki chilli

  • 3 łyżki oleju

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

  • pół puszki kukurydzy

  • puszka fasoli czerwonej

  • 200 g żółtego sera

  • sól, pieprz do smaku

  • jajko do posmarowania

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Chilli wypestkować, drobno pokroić, wrzucić do cebuli. Dodać mięso mielone i mieszać, aż mięso się usmaży i odparuje z niego cała wilgoć. Na koniec dodać 2 posiekane ząbki czosnku. Mięso odstawić do wystudzenia, następnie dodać do niego przecier pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Na koniec zetrzeć do farszu żółty ser i przyprawić do smaku.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczyć w dłoniach na placuszek, napełnić farszem i zlepić brzegi jak pierogi.

Calzone ułożyć na wysypanej mąką blaszce, odstawić do ponownego wyrośnięcia na pół godziny. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać odrobiną soli i ziół prowansalskich. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Tekst i zdjęcia: Magdalena Nosal

Więcej od loungemag

Luksus wciąż w cenie. Rynek nieruchomości premium odporny na kryzys

To, że epidemia COVID-19 wystawi światową gospodarkę na ciężką próbę, jest już pewne. Widmo...
WIĘCEJ