Składniki:
- dwie piersi z kaczki
Marynata – składniki:
- 6 łyżek Syropu z kwiatów lawendy Lavendziarnia Stoki 6
*1 łyżka oleju ryżowego
*8 ziaren jałowca
*3 liście laurowe
*1 szczypta chili
*4 gałązki świeżego rozmarynu
*2 gałązki świeżej mięty
*1 łyżeczka soku z cytryny
*świeżo mielony pieprz
*sól
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać piersi z kaczki. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi obsmażyć na patelni (najpierw od strony skóry!) do zrumienienia z obu stron. Następnie wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 °C, na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika dać mięsu odpocząć przez około 10 minut. Można podawać z borówkami.