Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi

pierś gęsia Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi 1

W polskich domach powraca zwyczaj spożywania gęsiny w dniu Świętego Marcina, obchodzonego 11 listopada, podobnie jak Święto Niepodległości. Choć Polska jest jednym z największych producentów tego mięsa w Europie, a tradycja hodowli gęsi sięga XVII wieku, wciąż w spożyciu gęsiny daleko nam chociażby do Niemców. Warto na nowo odkryć to nieco zapomniane mięso w ciekawych połączeniach kulinarnych, jak chociażby ze słodką śliwką kalifornijską.

 

pierś gęsia Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi 2

 

 

 

 

Składniki:

  • 80 dkg piersi gęsiej (2 filety)
  • 300 ml cydru wytrawnego lub półwytrawnego
  • 2 winne jabłka
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Gęsie piersi myjemy, osuszamy. Górę piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w kratkę, solimy, obkładamy gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Piersi kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu, dodajemy gałązki tymianku oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Na wolnym ogniu smażymy piersi do wytopienia tłuszczu (skórka powinna być rumiana). W trakcie wytapiania zdejmujemy z patelni zarumienione ząbki czosnku, zostawiamy je jako dodatek do dania. Tak przygotowane piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, przelewamy część wytopionego tłuszczu (nie może być go za dużo, będziemy dolewać cydr), dolewamy cydr. Gęsie piersi obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi), śliwkami suszonymi z Kalifornii, gałązkami tymianku, dodajemy także dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinie.

Naczynie z gęsiną umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z funkcją termoobieg. Piersi gęsie pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika piersi kroimy na cienkie plastry, polewamy sosem z pieczenia, obok układamy upieczone jabłka, śliwki kalifornijskie, ząbki czosnku w łupinach. Całość posypujemy świeżymi listkami tymianku. Do sosjerki przelewamy sos z pieczenia, podajemy wraz z mięsem.

Czas przygotowania:
70 min

Written By
More from loungemag
Klasyka na nowo.
Serwowanie na barach często ponad stuletnich kompozycji nie musi oznaczać stagnacji. Niesłabnąca popularność koktajli...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *