Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi

pierś gęsia Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi 1

W polskich domach powraca zwyczaj spożywania gęsiny w dniu Świętego Marcina, obchodzonego 11 listopada, podobnie jak Święto Niepodległości. Choć Polska jest jednym z największych producentów tego mięsa w Europie, a tradycja hodowli gęsi sięga XVII wieku, wciąż w spożyciu gęsiny daleko nam chociażby do Niemców. Warto na nowo odkryć to nieco zapomniane mięso w ciekawych połączeniach kulinarnych, jak chociażby ze słodką śliwką kalifornijską.

 

pierś gęsia Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi 2

 

 

 

 

Składniki:

  • 80 dkg piersi gęsiej (2 filety)
  • 300 ml cydru wytrawnego lub półwytrawnego
  • 2 winne jabłka
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Gęsie piersi myjemy, osuszamy. Górę piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w kratkę, solimy, obkładamy gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Piersi kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu, dodajemy gałązki tymianku oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Na wolnym ogniu smażymy piersi do wytopienia tłuszczu (skórka powinna być rumiana). W trakcie wytapiania zdejmujemy z patelni zarumienione ząbki czosnku, zostawiamy je jako dodatek do dania. Tak przygotowane piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, przelewamy część wytopionego tłuszczu (nie może być go za dużo, będziemy dolewać cydr), dolewamy cydr. Gęsie piersi obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi), śliwkami suszonymi z Kalifornii, gałązkami tymianku, dodajemy także dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinie.

Naczynie z gęsiną umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z funkcją termoobieg. Piersi gęsie pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika piersi kroimy na cienkie plastry, polewamy sosem z pieczenia, obok układamy upieczone jabłka, śliwki kalifornijskie, ząbki czosnku w łupinach. Całość posypujemy świeżymi listkami tymianku. Do sosjerki przelewamy sos z pieczenia, podajemy wraz z mięsem.

Czas przygotowania:
70 min

Written By
More from loungemag
Volkswagen Touareg R-Line 3.0 TDI – technologia ponad wszystko
Nowy Volkswagen Touareg jest zrobiony na bogato, jak na flagowca przystało. Wielki, potężny i luksusowy,...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *