Składniki:
- 1 kg cielęciny bez kości (udziec)
- sól
- biały pieprz
- 2 cebule
- 20g suszonych kurek
- 250ml letniej wody
- 1 łyżka masła klarowanego
- brukselka ugotowana al dente
- ziemniaki ugotowane al dente
Przygotowanie:
- Cielęcinę posól i posyp białym pieprzem. Odstaw na 2 godziny.
- W letniej wodzie zamocz suszone kurki.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso z każdej strony.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
- Na pozostałym na patelni maśle podduś delikatnie pokrojoną w pióra cebulę.
- Zawartość patelni przelej do naczynia z mięsem. Dodaj grzyby i wodę, w której się moczyły.
- W mięso wbij termometr kuchenny i ustaw temperaturę 55°C. Piecz ok. 1,5 godziny w temperaturze 160°C.
- Wyjmij mięso, a pozostały sos i grzyby oraz cebulę przelej do osobnego, wysokiego naczynia. Zmiksuj na gładki mus przy pomocy blendera.
- Pieczeń podawaj z sosem, ziemniaczkami i brukselką.
Smacznego!