Pieczeń cielęca z sosem kurkowym

Pieczeń Pieczeń cielęca z sosem kurkowym 1

 Składniki:

  • 1 kg cielęciny bez kości (udziec)
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 cebule
  • 20g suszonych kurek
  • 250ml letniej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • brukselka ugotowana al dente
  • ziemniaki ugotowane al dente

Pieczeń Pieczeń cielęca z sosem kurkowym 2Pieczeń Pieczeń cielęca z sosem kurkowym 3

Pieczeń Pieczeń cielęca z sosem kurkowym 4

Przygotowanie:

  1. Cielęcinę posól i posyp białym pieprzem. Odstaw na 2 godziny.
  2. W letniej wodzie zamocz suszone kurki.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso z każdej strony.
  4. Przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
  5. Na pozostałym na patelni maśle podduś delikatnie pokrojoną w pióra cebulę.
  6. Zawartość patelni przelej do naczynia z mięsem. Dodaj grzyby i wodę, w której się moczyły.
  7. W mięso wbij termometr kuchenny i ustaw temperaturę 55°C. Piecz ok. 1,5 godziny w temperaturze 160°C.
  8. Wyjmij mięso, a pozostały sos i grzyby oraz cebulę przelej do osobnego, wysokiego naczynia. Zmiksuj na gładki mus przy pomocy blendera.
  9. Pieczeń podawaj z sosem, ziemniaczkami i brukselką.

Smacznego!

Written By
More from loungemag
Nowy projekt Maffashion robi furorę!
W dzisiejszych czasach blogerki czy influencerki to swoją popularnością przewyższają niejedną gwiazdę telewizji, czy sceny muzycznej....
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *