Przepis na niedzielę: pasta z kasztanów a`la Nutella

Ugotowane i obrane kasztany przełożyć do rondelka, rozgnieść widelcem, dodać wodę i zagotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zmiksować tak, aby pasta nie miała grudek. W trakcie można dodać jeszcze wody gdyby kasztany nie chciały się zmiksować na gładką masę .

Do powstałej pasty dodać czekoladę i masło trzymając całość jeszcze przez 2-3 minuty na małym gazie, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z gazu i dodać miód według uznania. Można dodać lub odjąć masła i czekolady. W tym przepisie bazą jest sama pasta z kasztanów, do której można dodać inne składniki np. orzechy, zioła, kardamon w zależności od upodobań i potrzeb.

Po ostygnięciu pastę przechowywać w np. słoiku w lodówce do 2 tygodni. Pastę w czystej postaci można także zamrozić do pół roku.

Agnieszka Majksner

Written By
More from loungemag
9 regionalnych produktów z Małopolski pod choinkę!
9 regionalnych produktów z Małopolski pod choinkę!Zastanawiasz się, jakie prezenty wręczyć najbliższym z okazji nadchodzących...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *