Składniki:
· Ok. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
· 100 g czerwonej soczewicy
· 100 g zielonej soczewicy
· 5-6 pomidorów
· 1 cebula
· ½ pora
· 4 ząbki czosnku
· 3 ziemniaki
· 1 łyżeczka papryki słodkiej
· 1 łyżeczka kminu rzymskiego
· ½ łyżeczki papryki ostrej
· ½ łyżeczki kminku
· 2 łyżki masła
· 2 łyżki oliwy
· Sól, pieprz do smaku
· Pasta paprykowa z tubki (wg. uznania)
Przygotowanie:
Zupa musi być gęsta, to moje motto. Pożywna, sycąca, rozgrzewająca. Taka jest właśnie zupa z soczewicy, którą przygotowuję dość często – zwłaszcza zimą. Można ją ugotować na bulionie mięsnym lub warzywnym. Zaczynamy? Na oliwie zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie wrzuć pokrojonego pora i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj suchą soczewicę, masło oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Zalej bulionem (tak, by przykrył soczewicę) i duś około 15-20 minut. Soczewicę przełóż z patelni do większego garnka, wlej resztę bulionu, dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj ok. 15 minut. W między czasie, w osobnym garnku, ugotuj ziemniaki w koszulkach. Zaczekaj aż wystygną, obierz ze skórki, ubij na gładką masę. Dodaj ziemniaki do zupy, delikatnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, pastę z papryki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Tekst i aranżacje: Agnieszka Żelazko
www.zelazkowkuchni.pl
Zdjęcia i produkcja: Adam Cisowski
www.adamcisowski.pl