Orientalny twist z japońskiej whisky

Orientalny twist z japońskiej whisky 1

Daleki wschód od wieków jest źródłem niezliczonej ilości cennych dóbr i wynalazków. Jeżeli chodzi o wkład w tworzenie zacnych trunków, nie sposób przecenić wartości japońskiej whisky! Początkowo Japończycy skrupulatnie kopiowali szkockie metody włącznie z zatrudnianiem się w szkockich destylarniach i importem tamtejszego jęczmienia. Dzisiaj Japonia jest drugim na świecie producentem whisky, a jej wyroby zdobywają wiele nagród. Zaprezentujemy zatem orientalny twist na klasycznym manhattanie – koktajlu, w którym pierwsze skrzypce gra właśnie whisky.

SKŁAD:

  • 60 ml Nikka Coffey Grain
  • 30 ml Słodki Wermut
  • 4 dash Macerat herbaty Yunan

PRZYGOTOWANIE:

Wlej wszystkie składniki do szklanicy z lodem, wymieszaj dokładnie. Przelej do schłodzonego kieliszka. Serwuj straight up – bez lodu.

Orientalny twist z japońskiej whisky 2
Bartosz Konieczny | szef baru | autor przepisu

 


Orientalny twist z japońskiej whisky 3

Written By
More from loungemag
Dwurnik lubił bawić się życiem !?
Różne są rodzaje miłości. Można kochać mamę, brata, czy żonę. Można kochać jeść...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *