Rozsądną alternatywą dla jednorazowych plastikowych opakowań wydaje się być, na przykład, szkło. Jednak wiemy dobrze, że przenoszenie wszystkiego w szklanych opakowaniach mógłby być uciążliwe. Dlatego projektanci i badacze intensywnie poszukują innych rozwiązań.
Interesująca w tej dziedzinie jest praca dyplomowa Róży Janusz, absolwentki poznańskiej School of Form. Jej alternatywą dla plastiku jest SCOBY – materiał, który powstaje w wyniki fermentacji cukrów, dzięki której powstaje membrana na powierzchni płynu (kombucha). Następnie tka swoją formę w obrębie naczynia, tworząc lekką konstrukcję przypominającą miskę.
Materiał ma właściwości membrany i sprawdzi się do przechowywania suchych i półsuchych produktów. A więc orzechy, ziarna, płatki śniadaniowe.
Po zużyciu opakowania możemy uzupełnić nim kompost albo…zjeść. Kto powiedział, że talerz nie może być częścią posiłku?