Omlet z chrupiącymi warzywami i guacamole


W natłoku obowiązków mamy mało czasu na gotowanie, myślenie o zbilansowanym odżywianiu… Ile potrzeba czasu na przygotowanie zdrowego posiłku? Jak pogodzić odpowiedzialne gotowanie z pośpiechem? Wcale nie tak długo, jak powszechnie się myśli. To jeden ze zdrowych i szybkich przepisów!
Składniki:
1 zielona papryka
biała część pora
garść zielonej fasolki szparagowej
4 jajka
½ zielonej papryczki pepperoni
2 duże dojrzałe awokado
10 pomidorków koktajlowych
1 mała szalotka
¼ limonki
¼ kostki bryndzy
olej rzepakowy do smażenia
pół pęczka świeżej kolendry
sól, pieprz
Przygotowanie:

Fasolkę oczyść i wrzuć do wrzątku. Odcedź. Pokrój na trzy części. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kawałki podobnej długości jak pokrojona fasolka. Paprykę wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem, po chwili dodaj fasolkę. Białą część pora pokrój w paseczki. Dodaj mniej więcej garść pora do warzyw na patelni. Smaż przez chwilę, aż warzywa trochę zmiękną, ale pozostaną al dente. Dodaj rozbełtane z solą i pieprzem jajka, zakryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Smaż przez 6–8 minut, aż omlet ładnie się zarumieni. Pod koniec posyp bryndzą, poczekaj, aż się rozpuści i zdejmij omlet z patelni.

Guacamole:

Dojrzałe awokado obierz i wyjmij pestkę, pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Szalotkę i pepperoni bardzo drobno posiekaj. Wszystko wrzuć do dużego moździerza, skrop sokiem z limonki, przypraw solą i pieprzem, rozgnieć tak, by kawałki warzyw były wyczuwalne. Na koniec wrzuć garść posiekanej kolendry. Omlet podawaj z guacamole, całość możesz przyozdobić listkami kolendry.

Smacznego!

Więcej od loungemag

Kolejny wybraniec Nike!

Firma Nike już dawno ugruntowała swoją pozycję czołowego producenta sportowej odzieży, jednak...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *