Omlet z chrupiącymi warzywami i guacamole. W natłoku obowiązków mamy mało czasu na gotowanie, myślenie o zbilansowanym odżywianiu… Ile potrzeba czasu na przygotowanie zdrowego posiłku? Jak pogodzić odpowiedzialne gotowanie z pośpiechem? Wcale nie tak długo, jak powszechnie się myśli. To jeden ze zdrowych i szybkich przepisów!
Składniki:
1 zielona papryka
biała część pora
garść zielonej fasolki szparagowej
4 jajka
½ zielonej papryczki pepperoni
2 duże dojrzałe awokado
10 pomidorków koktajlowych
1 mała szalotka
¼ limonki
¼ kostki bryndzy
olej rzepakowy do smażenia
pół pęczka świeżej kolendry
sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę oczyść i wrzuć do wrzątku. Odcedź. Pokrój na trzy części. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kawałki podobnej długości jak pokrojona fasolka. Paprykę wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem, po chwili dodaj fasolkę. Białą część pora pokrój w paseczki.
Dodaj mniej więcej garść pora do warzyw na patelni. Smaż przez chwilę, aż warzywa trochę zmiękną, ale pozostaną al dente. Dodaj rozbełtane z solą i pieprzem jajka, zakryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Smaż przez 6–8 minut, aż omlet ładnie się zarumieni. Pod koniec posyp bryndzą, poczekaj, aż się rozpuści i zdejmij omlet z patelni.
Guacamole:
Dojrzałe awokado obierz i wyjmij pestkę, pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Szalotkę i pepperoni bardzo drobno posiekaj. Wszystko wrzuć do dużego moździerza, skrop sokiem z limonki, przypraw solą i pieprzem, rozgnieć tak, by kawałki warzyw były wyczuwalne. Na koniec wrzuć garść posiekanej kolendry. Omlet podawaj z guacamole, całość możesz przyozdobić listkami kolendry.
Smacznego!