Omlet po syberyjsku [przepis]

Omlet po syberyjsku
Omlet po syberyjsku

Omlet, który na naszym zdjęciu wyłania się z półmroku (co najmniej jak ja spod zimowej pierzyny) jest pożywny i sycący. W sam raz na zimowe śniadanie, choć zimy nie ma. W nomenklaturze kulinarnej nazywany jest omletem po serbsku, ale Adam podczas sesji zdjęciowej nadał mu swoją nazwę i tak już zostało.

Jak przygotować ciasto?

Do miski wbij trzy jaja, dodaj łyżkę śmietany oraz dwa ugotowane ziemniaki (obrane i przepuszczone przez praskę). Dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą i rozmarynem. Dokładnie wymieszaj i usmaż na patelni (dodając odrobinę oliwy).

Omlet po syberyjsku Omlet po syberyjsku [przepis] 1

Jak zrobić farsz?

To zależy od Was. Ten omlet lubi zarówno farsz mięsny, jak i warzywny. Ja usmażyłam (na oliwie) trzy ząbki czosnku, pięć pomidorków koktajlowych, pół czerwonej cebuli, pół małej cukinii (pokrojonej w półksiężyce) i dwie garści szpinaku. Pod koniec smażenia dodałam pół łyżki masła, łyżkę białego wina i zaczekałam aż odparuje. Na końcu dodałam sól i pieprz.

Omlet po syberyjsku Omlet po syberyjsku [przepis] 2

Tekst i aranżacje: Agnieszka Żelazko
www.zelazkowkuchni.pl
Zdjęcia i produkcja: Adam Cisowski
www.adamcisowski.pl
Written By
More from loungemag
Ferrari 488 GTB – moc w dobrym stylu
Jeśli nawet chcemy być dyskretni, to jazda Ferrari 488 GTB staje się nieustającym...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *