Omlet po syberyjsku [przepis]

Omlet po syberyjsku

Omlet po syberyjsku

Omlet, który na naszym zdjęciu wyłania się z półmroku (co najmniej jak ja spod zimowej pierzyny) jest pożywny i sycący. W sam raz na zimowe śniadanie, choć zimy nie ma. W nomenklaturze kulinarnej nazywany jest omletem po serbsku, ale Adam podczas sesji zdjęciowej nadał mu swoją nazwę i tak już zostało.

Jak przygotować ciasto?

Do miski wbij trzy jaja, dodaj łyżkę śmietany oraz dwa ugotowane ziemniaki (obrane i przepuszczone przez praskę). Dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą i rozmarynem. Dokładnie wymieszaj i usmaż na patelni (dodając odrobinę oliwy).

Jak zrobić farsz?

To zależy od Was. Ten omlet lubi zarówno farsz mięsny, jak i warzywny. Ja usmażyłam (na oliwie) trzy ząbki czosnku, pięć pomidorków koktajlowych, pół czerwonej cebuli, pół małej cukinii (pokrojonej w półksiężyce) i dwie garści szpinaku. Pod koniec smażenia dodałam pół łyżki masła, łyżkę białego wina i zaczekałam aż odparuje. Na końcu dodałam sól i pieprz.

Tekst i aranżacje: Agnieszka Żelazko
www.zelazkowkuchni.pl
Zdjęcia i produkcja: Adam Cisowski
www.adamcisowski.pl
Więcej od loungemag

CO WARTO ZJEŚĆ NA TAJSKIEJ ULICY?

Subiektywny przewodnik po najwspanialszych daniach kuchni tajskiej.Jest pikantna jak papryczka chilli, kwaśna jak...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *