Od jajka do nagrody?

Od jajka do nagrody?
Książka „Jajko” autorstwa Kasi i Zosi Pilitowskich nagrodzono w światowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards.
Pozycja  wydała oficyna Buchmann zdobyła 3. miejsce w kategorii „Śniadanie”, ex aequo ze szwedzką książką „Frukost hela dagen” („Śniadanie przez cały dzień”).

Autorkami są Kasia i Zosia Pilitowskie, mama i córka, a zarazem właścicielki kawiarni śniadaniowej Ranny Ptaszek w Krakowie. Kasia prowadzi również festiwal kulinarny Najedzeni Fest, który przyciąga tłumy osób spragnionych ciekawych smaków. Na kartach książki dzielą się wraz ze swoimi znajomymi i przyjaciółmi przepisami. Przytaczają także anegdoty na temat jajka – jednego z najstarszych składników kulinarnych.

Od jajka do nagrody? Od jajka do nagrody? 1

Gourmand World Cookbook Awards to konkurs, który w 1995 roku stworzył Edouard Cointreau. Co roku nagradza najlepsze książki i programy o kulinariach i winie. Wydarzenie uznaje się za odpowiednik filmowych Oscarów w dziedzinie kuchni.

Written By
More from loungemag
Jakie skarby można znaleźć na Instagramie?
Dzięki Instagramowi zdjęcia Aleksandra Małachowskiego podziwia cały świat. Pokazuje na nich, jaka siła...
Więcej