Obalamy największe mity o kawie

Obalamy największe mity o kawie
Czarna, biała, słodka, mocna – jaka by nie była. Fakt jest taki, że większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka kawy. Gdyby nie ona, co piliby ludzie na spotkaniach towarzyskich? Jak przywracalibyśmy zagubioną energię? Kawa jest na ważnych elementem naszego życia. Czy faktycznie jest taka szkodliwa?

Obalamy kilka największych kawowych mitów.

 

KAWA – TYLKO DLA DOROSŁYCH

Większość osób uważa, że dzieci nie powinny pić kawy, ponieważ zawarta w niej kofeina jest dla nich szkodliwa. Dlatego większość rodziców nie pozwala swoim pociechom jej pić. W rzeczywistości maluchy mają taką samą zdolność metabolizowania kofeiny jak dorośli.

 

KAWA POWODUJE WRZODY

Zwykło się myśleć, że picie kawy, zwłaszcza na pusty żołądek, powoduje wrzody. Tak naprawdę ich przyczyną jest bakteria Helicobacter pylori, która nie ma z kawą nic wspólnego, Prawdą jest jednak, że u osób cierpiących z powodu wrzodów, kawa może pogorszyć dolegliwości.

 

KAWA JEST MOCZOPĘDNA

I odwadnia organizm, tak uważają ludzie. Prawdą jest, że spożywanie dużej ilości kofeiny ma takie działanie, jednak w małej ilości kawa nie jest szkodliwa. Moczopędne działanie jednej filiżanki kawy jest zbliżone rangą do takiej samej ilości wody.

 

KAWA POWODUJE NADCIŚNIENIE

Badania wykazały, że spożywanie kawy w umiarkowanej ilości nie zwiększa ryzyka nadciśnienia, jako że organizm rozwija tolerancję na działanie kofeiny odpowiedzialnej za wzrost ciśnienia. Metaanaliza z 2017 r. wykazała, że zwyczajowe spożywanie kawy w perspektywie długoterminowej nie jest czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego.

 

KAWA JEST PRZYCZYNĄ CHORÓB SERCA

Kawa może być nawet czynnikiem ochronnym w rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Coraz więcej dowodów wskazuje na rolę kawy w przeciwdziałaniu rozwojowi blaszki miażdżycowej przez hamowanie agregacji płytek i oksydacji frakcji cholesterolu LDL, a także redukcję tworzenia zakrzepów. Polifenole zawarte w kawie mogą również hamować powstawanie zmian miażdżycowych w naczyniach.