Nowa Huta i Stary Kraków warzą piwo

stary kraków Nowa Huta i Stary Kraków warzą piwo 1

Mówi się, że Nowa Huta to młodsza siostra Krakowa. Browar Huta Piwa powinien być więc nazywany młodszym bratem Browaru Stary Kraków. Niedawno doszło do wydarzenia bez precedensu – połączyły się dwie fale piwnej rewolucji rodem z Grodu Kraka. Reaktywowany pionier piwowarstwa rzemieślniczego w Polsce – Stary Kraków zaczął warzyć z Hutą Piwa, czyli jedną z najmłodszych inicjatyw piwowarskich. No więc na moim rodzimym podwórku znowu dzieje się coś ciekawego.

Smocza Głowa – tak nazywało się owiane legendą piwo dostępne lata temu w wybranych lokalach Krakowa. W czasach, gdy pomysł na Browar PINTA co najwyżej leżakował w głowach jego założycieli, a hasło „browar kontraktowy” nikomu jeszcze nic nie mówiło, powstało pierwsze polskie ale. Dokładnej mówiąc cztery: Amber Ale, Pale Ale, Dark Ale oraz Golden Ale. Wzorowane na amerykańskich piwa górnej fermentacji były w owym czasie ewenementem na rodzimym rynku. Za ich powstanie odpowiada Tomasz Jabłoński, założyciel działającego w latach 2005-2007 Browaru Stary Kraków.

stary kraków Nowa Huta i Stary Kraków warzą piwo 2
Huta Piwa | fot. Adam Mikołajczyk

Losy Smoczej Głowy są dość zawiłe i niestety mało szczęśliwe. Początkowo piwa według receptury Tomasza Jabłońskiego były warzone kontraktowo w krakowskim browarze Relakspol. Po różnych perypetiach i wycofaniu się piwowara ze współpracy były jednak nadal warzone… tyle, że według zmodyfikowanej przez browar receptury. Zaczęły powstawać ale w wersji niskobudżetowej, doszło do zamieszania wokół nazwy, przejmowania receptur, a w efekcie zniszczenia potencjału wyjątkowego w owych czasach piwa. Fakt jednak pozostał taki, że Smocza Głowa wyznaczyła zupełnie nowy trend na polskim rynku piwnym, a Stary Kraków stał się prekursorem piwowarstwa kontraktowego w Polsce.

Jesienią 2016, po prawie 10 latach nieobecności pionierski browar znowu zaczął warzyć. Jak mówi sam Tomasz Jabłoński: pomysł reaktywacji przyszedł w trakcie rozmów z Andrzejem Kuglinem, który prowadził nowohucki Sklepik z Piwem (dziś Huta Piwa). Kto pamięta, ten wie, że jako tutejszy lokals-patriota temat nowohuckiego piwa poruszałem już nieraz. Huta Piwa startuje jednak w zupełnie nowej odsłonie. Osiedlowe piwa będą teraz pochodziły ze „stajni” Starego Krakowa, gdzie Andrzej Kuglin sprawuje funkcję głównego piwowara. Jako pierwsze powstało Urocze summer ale oraz session IPA Smok w Nowej Hucie, będący wspólną inicjatywą obu panów.

Mam nadzieje, ze raz w miesiącu będzie premiera nowego „osiedla” bo pomysłów jest dużo. W nowym browarze będą dwie linie piw, jedna to polskie ale, druga – linia nowohucka koncentrująca się na stylach nowofalowych – powiedział mi w rozmowie Andrzej. Przy warzeniu chciałby z czasem współpracować także z nowohuckimi piwowarami domowymi, bo jak mówi niektóre ich piwa naprawdę robią wrażenie. No więc obok piwowarstwa będzie jeszcze misja.

Butelki z „osiedlowym” piwem mają być dostępne przede wszystkim w sklepie Huta Piwa. Stary Kraków również będzie koncentrował się przede wszystkim na rynku lokalnym działając, jak to się w branży mówi „najbliżej komina”. Premiera wszystkich sześciu piw browaru (tych „krakowskich” i tych „nowohuckich”) odbyła się pod koniec października. Start był z przytupem. Oby było tak dalej, żeby następnym razem móc już napisać: legenda powróciła.

stary kraków Nowa Huta i Stary Kraków warzą piwo 3

Michał Zębik  |  zebempokuflu@gmail.com |  zebem_po_kuflu

Więcej od loungemag
SINGLEM – być, albo nie być? Oto jest pytanie!
Niczego nie muszę. Nie jestem służącą we własnym domu. Nie znoszę jego grymasów, narzekań i złośliwych uwag....
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *