Globalna skala marnotrawstwa jest wielka – dotyczy to zarówno zasobów naturalnycZiemi, jak i żywności. W dodatku to problem, w który bezpośrednio zaangażowany jest każdy człowiek – to nasze codzienne wybory wpływają zarówno na stan środowiska jak i ilość wyrzucanego jedzenia. Jak podają w swoim raporcie z 2016 roku Banki Żywności, Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. W ciągu jednego roku w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę.
Naszym obowiązkiem jest zmieniać świat na lepszy.
Ograniczenie marnowania żywności staje się, zwłaszcza wobec tak dużej skali, kwestią niezwykle istotną.
Co roku w Polsce marnuje się około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe. Inicjatywa taka jak Foodsharing pokazuje ludziom co zrobić, aby przeciwstawić się marnowaniu produktów spożywczych w tak dużej skali. Dodatkowo chcemy wskazać jak efektywniej wykorzystywać żywność, a także dzielić się nią. To od jednostek zaczyna się zmiana. Foodsharing to dzielenie się oraz dawanie produktom drugiego życia. Każdy z nas ma wpływ na rzeczywistość, my jesteśmy po to, by wskazać jak to zrobić – mówi Kinga Jeż z Foodsharing Kraków.
To właśnie dlatego Electrolux zdecydował się na rozpoczęcie programu Taste&Share, którego główną ideą jest edukacja, szerzenie dobrych praktyk oraz inicjowanie działań mających przeciwdziałać marnowaniu żywności. Nowe rozwiązania w kuchni, nowe sposoby wykorzystania domowych sprzętów, zwrócenie uwagi jak prawidłowo przechowywać żywności i jak gotować z resztek – takie są założenia programu.
Jesteśmy liderem w produkcji urządzeń kuchennych, mamy w związku z tym obowiązek, ale także i możliwość przyczynienia się do rozwiązywania problemów związanych z przyrządzaniem i konsumpcją żywności. I to właśnie robimy, inicjując program Taste&Share. Chcemy wpłynąć na zwyczaje Polaków i dać im narzędzia, dzięki którym codziennie będą mogli ograniczać poziom marnowanego jedzenia – mówi Tomasz Sypytkowski, General Manager z Electrolux Poland I jak dodaje: W DNA naszej marki wpisana jest troska o środowisko naturalne. To od jego stanu zależy przyszłość nas wszystkich. Niemarnowanie żywności jest jedną z ważniejszych kwestii z tym związanych zwłaszcza, że problem ten dotyczy całego świata.
Małymi krokami do celu
Program Taste&Share składa się z kilku elementów będących inspiracją i motywacją do wprowadzania zmian do swoich codzienne czynności, które z czasem staną się oczywistym wyborem. Uruchomiona została nowa aplikacja mobilna Taste&Share. Powstała ona na dwa systemy operacyjne – Android i IOS. Aplikacja to platforma komunikacji ułatwiająca dzielenie się jedzeniem (zwłaszcza tym, które w innym wypadku trafiłoby do kosza).