Nie marnuj jedzenia, dziel się nim!

Nie marnuj jedzenia, dziel się nim!
Rusza akcja edukacyjno-informacyjna Taste&Share!
3 października Electrolux ruszył z akcją edukacyjną, w której zachęca Polaków do zmiany swoich zachowań i ograniczenia marnowania jedzenia. W ramach działań zaplanowanych pod wspólną nazwą Taste&Share uruchomiona została aplikacja mobilna ułatwiająca dzielenie się żywnością, wystartowała strona www z poradami i przepisami na gotowanie z resztek, a także odbędą się warsztaty kulinarne przeprowadzone pod okiem profesjonalnych szefów kuchni.

Globalna skala marnotrawstwa jest wielka – dotyczy to zarówno zasobów naturalnycZiemi, jak i żywności. W dodatku to problem, w który bezpośrednio zaangażowany jest każdy człowiek – to nasze codzienne wybory wpływają zarówno na stan środowiska jak i ilość wyrzucanego jedzenia. Jak podają w swoim raporcie z 2016 roku Banki Żywności, Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. W ciągu jednego roku w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę.Nie marnuj jedzenia Nie marnuj jedzenia, dziel się nim! 1

Naszym obowiązkiem jest zmieniać świat na lepszy.

Ograniczenie marnowania żywności staje się, zwłaszcza wobec tak dużej skali, kwestią niezwykle istotną.

Co roku w Polsce marnuje się około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe. Inicjatywa taka jak Foodsharing pokazuje ludziom co zrobić, aby przeciwstawić się marnowaniu produktów spożywczych w tak dużej skali. Dodatkowo chcemy wskazać jak efektywniej wykorzystywać żywność, a także dzielić się nią. To od jednostek zaczyna się zmiana. Foodsharing to dzielenie się oraz dawanie produktom drugiego życia. Każdy z nas ma wpływ na rzeczywistość, my jesteśmy po to, by wskazać jak to zrobić – mówi Kinga Jeż z Foodsharing Kraków.

To właśnie dlatego Electrolux zdecydował się na rozpoczęcie programu Taste&Share, którego główną ideą jest edukacja, szerzenie dobrych praktyk oraz inicjowanie działań mających przeciwdziałać marnowaniu żywności. Nowe rozwiązania w kuchni, nowe sposoby wykorzystania domowych sprzętów, zwrócenie uwagi jak prawidłowo przechowywać żywności i jak gotować z resztek – takie są założenia programu.

 

Jesteśmy liderem w produkcji urządzeń kuchennych, mamy w związku z tym obowiązek, ale także i możliwość przyczynienia się do rozwiązywania problemów związanych z przyrządzaniem i konsumpcją żywności. I to właśnie robimy, inicjując program Taste&Share. Chcemy wpłynąć na zwyczaje Polaków i dać im narzędzia, dzięki którym codziennie będą mogli ograniczać poziom marnowanego jedzenia – mówi Tomasz Sypytkowski, General Manager z Electrolux Poland I jak dodaje: W DNA naszej marki wpisana jest troska o środowisko naturalne. To od jego stanu zależy przyszłość nas wszystkich. Niemarnowanie żywności jest jedną z ważniejszych kwestii z tym związanych zwłaszcza, że problem ten dotyczy całego świata.Nie marnuj jedzenia Nie marnuj jedzenia, dziel się nim! 2

Małymi krokami do celu

Program Taste&Share składa się z kilku elementów będących inspiracją i motywacją do wprowadzania zmian do swoich codzienne czynności, które z czasem staną się oczywistym wyborem. Uruchomiona została nowa aplikacja mobilna Taste&Share. Powstała ona na dwa systemy operacyjne – Android i IOS. Aplikacja to platforma komunikacji ułatwiająca dzielenie się jedzeniem (zwłaszcza tym, które w innym wypadku trafiłoby do kosza).

Więcej od loungemag
Za nami Sneakers Life vol 1
W warszawskiej „Babce do wynajęcia” odbyła się pierwsza edycja festiwalu Sneakers Life, czyli święta...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *