Hu hu ha, hu hu ha, nasza zima zła…Ale nie ukrywajmy, że są sposoby, aby zamieniła się w pachnącą i aromatyczną krainę. Zima to cynamon, pomarańcze i goździki. Miód i piernik. To pełne bogactwo cudownych smaków, które nie smakują tak dobrze o żadnej innej porze roku. Czy jest sposób, żeby cieszyć się nimi wszystkimi jednocześnie? Oczywiście. Jest nim Chai Tea Latte – jedno z najprostszych i najbardziej esencjonalnych wynalazków świata. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem.
Nasza wersja będzie niewymyślna, prosta do przygotowania. Wystarczy kilka składników, które dostaniemy w każdym sklepie. A przygotowanie to nie więcej niż pięć minut.
Składniki
2 łyżeczki dobrej jakości czarnej herbaty (jeśli jej nie masz, jedna torebka)
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
garść goździków
odrobina startej na tarce gałki muszkatałowej
pokrojony w plasterki, świeży imbir (ok. 3 centymetrowy kawałek )
łyżeczka kurkumy (lub trochę korzenia, jeśli możecie go kupić)
200 ml wody
200 ml mleka (może być roślinne)
1-2 łyżki miodu (lub syropu z agawy czy klonu)
Przygotowanie
Wszystkie przyprawy razem z herbatą wrzucamy do rondelka i zalewamy wodą, gotujemy. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy jeszcze na parę minut. Chodzi o to, by składniki porządnie się wygotowały i zostawiły dużo aromatu. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy miód, mieszamy. Przecedzamy napar do kubka. W międzyczasie podgrzewamy nasze mleko i, jeśli mamy ochotę, ubijamy je. Mleko łączymy z naparem i pijemy gorący napój.