Najlepsze na świecie Chai Tea Latte! [przepis]

Najlepsze na świecie Chai Tea Latte! [przepis]
Hu hu ha, hu hu ha, nasza zima zła…Ale nie ukrywajmy, że są sposoby, aby zamieniła się  w pachnącą i aromatyczną krainę. Zima to cynamon, pomarańcze i goździki. Miód i piernik. To pełne bogactwo cudownych smaków, które nie smakują tak dobrze o żadnej innej porze roku. Czy jest sposób, żeby cieszyć się nimi wszystkimi jednocześnie? Oczywiście. Jest nim Chai Tea Latte – jedno z najprostszych i najbardziej esencjonalnych wynalazków świata. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem.

Nasza wersja będzie niewymyślna, prosta do przygotowania. Wystarczy kilka składników, które dostaniemy w każdym sklepie. A przygotowanie to nie więcej niż pięć minut.

Składniki

2 łyżeczki dobrej jakości czarnej herbaty (jeśli jej nie masz, jedna torebka)

łyżeczka cynamonu

łyżeczka kardamonu

garść goździków

odrobina startej na tarce gałki muszkatałowej

pokrojony w plasterki, świeży imbir (ok. 3 centymetrowy kawałek )

łyżeczka kurkumy (lub trochę korzenia, jeśli możecie go kupić)

200 ml wody

200 ml mleka (może być roślinne)

1-2 łyżki miodu (lub syropu z agawy czy klonu)

Przygotowanie

Wszystkie przyprawy razem z herbatą wrzucamy do rondelka i zalewamy wodą, gotujemy. Na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy jeszcze na parę minut. Chodzi o to, by składniki porządnie się wygotowały i zostawiły dużo aromatu. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy miód, mieszamy. Przecedzamy napar do kubka. W międzyczasie podgrzewamy nasze mleko i, jeśli mamy ochotę, ubijamy je. Mleko łączymy z naparem i pijemy gorący napój.