Na początku były jabłka…

Na początku były jabłka… Ludzkie losy nierozerwalnie powiązane są z jabłkami. To „narzędzie zbrodni” pojawiło się już w raju. Uprawiano je już w okresie neolitu

Na początku były jabłka… Ludzkie losy nierozerwalnie powiązane są z jabłkami. To „narzędzie zbrodni” pojawiło się już w raju. Uprawiano je już w okresie neolitu. Na przestrzeni wieków było symbolem zdrowia, życia, urodzaju, płodności, miłości, jesiennych żniw w Europie, a nawet nieśmiertelności i bogactwa.

O jabłku mówi się zarówno w chrześcijaństwie, jak i mitologii i pogaństwie. Wielu z nas traktuje jabłko, z uwagi na swoje konotacje i właściwości, jako afrodyzjak. Prawdziwy boom nastał jednak po tym, jak prezydent Władimir Putin ogłosił na nie embargo. Jabłko ma teraz swój czas i swoje drugie życie – w wielu rozmaitych odsłonach.

Samo zdrowie
Jabłka zawierają:

wodę (ok. 80%),
witaminy – B1,B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, A, D, K,
kwasy organiczne działające alkalizująco,
składniki mineralne – potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo,
dużą ilość błonnika i pektyn, które pomagają perystaltyce jelit i obniżają cholesterol,
cukry – glukozę i fruktozę, które są łatwo przyswajalne przez nasz organizm.

Zawartość poszczególnych składników zależy min. od odmiany jabłka, jego dojrzałości, warunków klimatycznych, sposobu uprawy. Odmiany wczesne zawierają na ogół mniej cukrów aniżeli późne, co ma znaczenie przy odchudzaniu i stosowaniu produktów o niskim indeksie glikemicznym dla np. cukrzyków.

O smaku jabłek decyduje zawartość cukrów i olejków eterycznych oraz stosunek ilości cukrów do kwasów organicznych.
Jabłka należy spożywać przez cały rok i przede wszystkim na surowo. Można je poddawać rozmaitym obróbkom kulinarnym – krojenie, siekanie, mielenie, pieczenie, gotowanie, duszenie, smażenie, wyciskanie. Jabłka znajdują zastosowanie jako dodatek i składnik w potrawach i przetworach. Coraz modniejszym zastosowaniem jabłek staje się picie Cydrów i nalewek.

Agnieszka Majksner

Więcej od loungemag

Dzień dobry! [Harel]

Piszę ten tekst i myślę: jak dobrze, że on się nie musi klikać… Nie muszę wprowadzać...
WIĘCEJ