Mus z gorzkiej czekolady z malinami i bezą pietruszkową
Składniki (na 2 porcje):
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jajko Bio
- 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
Beza pietruszkowa (na 6 sztuk):
- 70 ml białko Jaja Bio
- 100 g ekologicznego cukru brązowego
- 1 łyżeczka białego octu ryżowego
- szczypta soli himalajskiej
- skórka z połowy limonki
- kilka poszatkowanych listków pietruszki
Do dekoracji:
- Maliny
- Ziemia orzechowa ( pokruszone prażone orzechy nerkowca )
Jak?
Czekoladę połam na kosteczki, następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę ostudź. Żółtko utrzyj z miodem, na biały puszysty krem. Całość wymieszaj ze sobą. Białko ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę, po czym połącz je z kremem czekoladowym, kardamonem i cynamonem, delikatnie mieszając łyżką. Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki na min. godzinę.
Beza z limonką i pietruszką:
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj poszatkowaną pietruszkę i skórkę z limonki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, następnie uformuj w charakterystyczne bezy. Piecz w piekarniku przez godzinę w temp. 130 °C z termoobiegiem.
Smacznego !
Przepis: FitLab Catering