Mojito – historia słynnego drinka [przepis]

Mojito – historia słynnego drinka

„Mojito” – jeden z najpopularniejszych drinków świata, od blisko półtora wieku zachwyca swoim orzeźwiającym. Mięta, syrop cukrowy, limonka, woda sodowa i oczywiście rum. Ale czy każdy? Prawdziwe i oryginalne „Mojito” powstaje tylko na bazie rumu Bacardi. Taki koktajl nosi nazwę „Bacardi Mojito The Original”.
Piracka przeszłość

Początki drinka o nazwie „Mojito” sięgają 1586 roku. Początkowo znany był jako „Draque”, od nazwiska swojego twórcy Richarda Drake`a, który wymyślił jego recepturę. Richard Drake był jednym z piratów, który w tamtych czasach rabował wysepki leżące na morzu Karaibskim, należące do tzw. Nowego Świata. Celem ataku piratów była także słynąca ze swych bogactw Havana – dzisiejsza stolica Kuby. To właśnie tam, podczas stacjonowania pirackiego okrętu, Richard Drake stworzył recepturę napoju o nazwie „Draque”. Pierwotnie bazę tego napoju stanowił trunek aguardiente, prymitywny przodek rumu. Koktajl ten stosowany był jednak do celów medycznych. Recepta koktajlu „Draque” została zmieniona w połowie XIX wieku, mniej więcej w tym samym czasie, gdy Don Facundo Bacardi Masso stworzył Bacardi – pierwszy, delikatny rum świata. Od tamtego czasu koktajl przyjął nazwę „Mojito”. Nazwa ,,Mojito” pochodzi od słowa ,,mojo”, które w potocznym tłumaczeniu oznacza czar. Określenie to w pełni oddaje charakter słynnego koktajlu – subtelny, orzeźwiający smak oczarowuje każdego, kto go skosztuje.

Najważniejszy składnik

Podstawą drinka „Mojito” jest rum. Mimo, że koktajl ten przyrządzany jest w świecie na bazie rumów różnych marek, oryginalne, najlepsze „Mojito” powstaje tylko z rumu Bacardi. Trunek ten, o blisko 150 – letniej tradycji, jest od początku składnikiem wspomnianego drinka. Najstarsze receptury „Mojito” pochodzące z 1930 i 1931 roku wskazują, że jego podstawowym składnikiem był od początku rum Bacardi. Pierwsze koktajle o nazwie „Mojito”, które serwowane były w dwóch popularnych kubańskich lokalach „La Floridita” oraz „Sloppy Joe’s” zawierały go w swoim składzie. To właśnie w restauracji „La Floridita”, istniejącej po dziś dzień, swoje ulubione „Mojito” zamawiał Ernest Hemingway. Niezależnie jednak od miejsca, w którym przyrządza się „Mojito”, rum Bacardi czyni ten koktajl doskonałym. Dlatego właśnie rzeczywista nazwa oryginalnego, przyrządzonego na bazie Bacardi drinka brzmi „Bacardi Mojito The Original”.

Źródło www.otopr.pl

Przepis na oryginalne Bacardi Mojito

40 ml rumu Bacardi Superior, 12 listków mięty pieprzowej, 1/2 limonki, syrop cukrowy, woda sodowa.

Przygotowanie:

Do szklanki typu higheball wrzucić pokrojoną w polplastry limonkę, wlać syrop cukrowy i dobrze ugnieść muddlerem, by uwolnić aromaty cytrusowe. Dodać listki mięty i delikatnie ugnieść muddlerem tak, by nie zmiażdżyć struktury liści.

Dodać kruszony lód, rum i zamieszać. Dopełnić kruszonym lodem, wlać na wierzch wodę sodową i udekorować listkami mięty.

Więcej od loungemag

Magia muzyki Harry’ego Pottera

Po raz pierwszy w Polsce widzowie będą mieli okazję posłuchać pełnej ścieżki muzycznej w wykonaniu...
WIĘCEJ