Ogromny wybór
W Polsce dostępnych jest wiele gatunków kasz, które dodatkowo występują w różnych odmianach. Do najpopularniejszych należą: gryczana, jęczmienna, jaglana, manna, kukurydziana, kuskus i owsiana. Wspólnym mianownikiem wszystkich wymienionych kasz jest ich rozsądna cena oraz wiele możliwości podania.
Kasze mogą być bazą na farsz, mogą zastąpić ziemniaki, sprawdzą się także w sałatkach, można nimi zagęszczać sosy i zupy. Z kaszy manny można zrobić doskonały krem do tortu, a z kaszy jaglanej pyszne i zdrowe lody. Internet wprost roi się od prostych, ciekawych, a czasami także wykwintnych przepisów!
Dla zabieganych
Kaszę gotuje się z reguły bardzo szybko. Kuskus gotowy jest do podania po pięciu minutach! Nawet wymagające najdłuższego czasu gotowania kasze potrzebują maksymalnie dwudziestu minut przygotowań. Podczas, gdy kasza dochodzi pod przykryciem, wystarczy pokroić w kostkę kilka warzyw, następnie wymieszać je z kaszą – i obiad gotowy!
Kasza jaglana z owocami zapewni nam z kolei doskonałe śniadanie. Nie trzeba wcale być wirtuozem w kuchni, by z pomocą kaszy przygotować pyszny i zdrowy posiłek, olśnić zaproszonych znajomych, nie wydać fortuny na składniki – a przy tym całe gotowanie skończyć w ciągu pół godziny! Spróbuj!
Autor: Wygodnadieta.pl