Miłosna sałatka ze wszystkim [przepis]

Miłosna sałatka ze wszystkim [przepis]

To jest sałatka, w której jest wszystko: szpinak, pomidorki pieczone z czosnkiem, kurczak z lubczykiem i dynia obtoczona w bułce tartej i parmezanie. Do tego czerwona cebula, cukinia, kapary i jajko na miękko. Aj, taka sałatka nie potrzebuje nawet sosu, wystarczy oliwa!
Składniki

·      Garść świeżego szpinaku
·      10 dag pomidorków koktajlowych
·      ¼ cukinii
·      ¼ małej dyni
·      ½ piersi z kurczaka
·      ½ czerwonej cebuli
·      Jajko (i dodatkowo białko do obtoczenia dyni)
·      Łyżka startego parmezanu
·      Łyżka bułki tartej
·      Trochę kaparów
·      2 ząbki czosnku, lubczyk, sól, pieprz, oliwa

 

Przygotowanie

Czosnek przepuszczamy przez praskę. Cukinię kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe w połówki, a cebulę w półksiężyce. Wszystkie warzywa układamy na blasze, skrapiamy oliwą, smarujemy czosnkiem, posypujemy solą i lubczykiem, a następnie wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut (temp. ok. 160 st.). Kurczaka przyprawiamy pieprzem i lubczykiem, a następnie podsmażamy na patelni. Dopiero pod koniec solimy, zdejmujemy z patelni i dajemy „odpocząć”. Na końcu kroimy mięso w plastry. Dynię obieramy, kroimy w podłużne słupki. Zanurzamy ją w roztrzepanym białku, a później w mieszance bułki tartej i parmezanu. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut lub dłużej (aż się przyrumieni). Tutaj temperatura musi być wyższa, ok. 180 st. W misce układamy świeży szpinak, pomidorki, cukinię, cebulę oraz kurczaka i dynię. Całość posypujemy kaparami i skrapiamy oliwą. Na górze układamy jajko w koszulce, przecinamy i pozwalamy, by żółtko wylało się do miski. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

 więcej przepisów

Więcej od loungemag
Biżuteria jak Układ Słoneczny
Klaudia Wasserman, absolwentka SAPU, pokazuje jak inspirującym przedmiotem może okazać się artystyczna...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *