To jest sałatka, w której jest wszystko: szpinak, pomidorki pieczone z czosnkiem, kurczak z lubczykiem i dynia obtoczona w bułce tartej i parmezanie. Do tego czerwona cebula, cukinia, kapary i jajko na miękko. Aj, taka sałatka nie potrzebuje nawet sosu, wystarczy oliwa!
Składniki
· Garść świeżego szpinaku
· 10 dag pomidorków koktajlowych
· ¼ cukinii
· ¼ małej dyni
· ½ piersi z kurczaka
· ½ czerwonej cebuli
· Jajko (i dodatkowo białko do obtoczenia dyni)
· Łyżka startego parmezanu
· Łyżka bułki tartej
· Trochę kaparów
· 2 ząbki czosnku, lubczyk, sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie
Czosnek przepuszczamy przez praskę. Cukinię kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe w połówki, a cebulę w półksiężyce. Wszystkie warzywa układamy na blasze, skrapiamy oliwą, smarujemy czosnkiem, posypujemy solą i lubczykiem, a następnie wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut (temp. ok. 160 st.). Kurczaka przyprawiamy pieprzem i lubczykiem, a następnie podsmażamy na patelni. Dopiero pod koniec solimy, zdejmujemy z patelni i dajemy „odpocząć”. Na końcu kroimy mięso w plastry. Dynię obieramy, kroimy w podłużne słupki. Zanurzamy ją w roztrzepanym białku, a później w mieszance bułki tartej i parmezanu. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut lub dłużej (aż się przyrumieni). Tutaj temperatura musi być wyższa, ok. 180 st. W misce układamy świeży szpinak, pomidorki, cukinię, cebulę oraz kurczaka i dynię. Całość posypujemy kaparami i skrapiamy oliwą. Na górze układamy jajko w koszulce, przecinamy i pozwalamy, by żółtko wylało się do miski. Dodajemy sól i pieprz do smaku.