Marmurkowy sernik z zieloną herbatą

Marmurkowy sernik z zieloną herbatą
Marmurkowy sernik.  Matcha to wyjątkowa zielona herbata znana w Japonii już od wieków, jednak w ostatnich latach podbiła również rynek zachodni. Ceniona jest nie tylko przez swój wyjątkowy smak, ale przede wszystkim ze względu na ogromną ilość antyoksydantów i witamin, które zawiera.
Jest tak wartościowa, ponieważ w przeciwieństwie do zwykłego naparu, pijąc matchę połykamy zmielone na proszek listki herbaty, czyli nie tracimy tego co w tej roślinie najcenniejsze.

Dawniej matcha była wykorzystywana głównie w obrzędach buddyjskich i przy tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty, jednak teraz dodaje się ją do wszelkiego rodzaju potraw, głównie jednak do ciast i deserów, ponieważ nadaje im ona zdecydowanie bardziej wytrawny i delikatny smak.

Marmurkowy sernik Marmurkowy sernik z zieloną herbatą 1

Jest też świetną alternatywą dla kawy, bo ze względu na wysoką zawartość teiny doskonale ożywia organizm i nie wypłukuje magnezu.

1. Składniki:

150g drobno pokruszonych herbatników
35 g stopionego i ostudzonego masła
odrobina sezamu

250g twarogu na sernik
60g cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
100g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50 ml letniej wody
szklanka ubitej śmietany
1i ¼ łyżeczki zielonej herbaty matcha

2.Przygotowanie

Pokruszone herbatniki wymieszać dokładnie ze stopionym masłem, po czym przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i docisnąć, tak aby stanowiły zwarty spód dla ciasta. Posypać ziarnami sezamu i odstawić do lodówki na pół godziny, żeby ciasto zrobiło się twardsze.

Zmiksować razem twarożek, cukier, sok z cytryny oraz jogurt, tak żeby powstała gładka masa. Dodać do tego ubitą śmietanę i delikatnie wymiesza
, a następnie dodać bardzo ostrożnie rozpuszczoną żelatynę, tak by masa się nie zważyła i ponownie delikatnie zamieszać całość.

Połowę masy serowej wlać na spód z herbatników, wyrównać i ponownie odstawić do lodówki.

1 łyżeczkę herbaty matcha delikatnie rozprowadzić w łyżeczce wody, po czym dodać do pozostałej części masy i dokładnie wymiesza
, tak aby kolor był jednolicie zielony. Wlać delikatnie do formy,pozostawiając łyżkę masy do dekoracji i ponownie wygładzi

Do resztki masy dodać ¼ łyżeczki herbaty i dokładnie rozetrze
. Za pomocą łyżeczki i pałeczek, ciemniejszą masą można dowolnie ozdobić ciasto.

Całość wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby masa mogła dobrze zastygnąć.

Written By
More from loungemag
Modny mężczyzna według Dastan
Wszyscy jesteśmy różni. Mamy różne charaktery, wyznajemy różne wartości, prowadzimy różne tryby...
Więcej

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *