Marmurkowy sernik. Matcha to wyjątkowa zielona herbata znana w Japonii już od wieków, jednak w ostatnich latach podbiła również rynek zachodni. Ceniona jest nie tylko przez swój wyjątkowy smak, ale przede wszystkim ze względu na ogromną ilość antyoksydantów i witamin, które zawiera.
Jest tak wartościowa, ponieważ w przeciwieństwie do zwykłego naparu, pijąc matchę połykamy zmielone na proszek listki herbaty, czyli nie tracimy tego co w tej roślinie najcenniejsze.
Dawniej matcha była wykorzystywana głównie w obrzędach buddyjskich i przy tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty, jednak teraz dodaje się ją do wszelkiego rodzaju potraw, głównie jednak do ciast i deserów, ponieważ nadaje im ona zdecydowanie bardziej wytrawny i delikatny smak.
Jest też świetną alternatywą dla kawy, bo ze względu na wysoką zawartość teiny doskonale ożywia organizm i nie wypłukuje magnezu.
1. Składniki:
150g drobno pokruszonych herbatników
35 g stopionego i ostudzonego masła
odrobina sezamu
250g twarogu na sernik
60g cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
100g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50 ml letniej wody
szklanka ubitej śmietany
1i ¼ łyżeczki zielonej herbaty matcha
2.Przygotowanie
Pokruszone herbatniki wymieszać dokładnie ze stopionym masłem, po czym przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i docisnąć, tak aby stanowiły zwarty spód dla ciasta. Posypać ziarnami sezamu i odstawić do lodówki na pół godziny, żeby ciasto zrobiło się twardsze.
Zmiksować razem twarożek, cukier, sok z cytryny oraz jogurt, tak żeby powstała gładka masa. Dodać do tego ubitą śmietanę i delikatnie wymiesza
, a następnie dodać bardzo ostrożnie rozpuszczoną żelatynę, tak by masa się nie zważyła i ponownie delikatnie zamieszać całość.
Połowę masy serowej wlać na spód z herbatników, wyrównać i ponownie odstawić do lodówki.
1 łyżeczkę herbaty matcha delikatnie rozprowadzić w łyżeczce wody, po czym dodać do pozostałej części masy i dokładnie wymiesza
, tak aby kolor był jednolicie zielony. Wlać delikatnie do formy,pozostawiając łyżkę masy do dekoracji i ponownie wygładzi
Do resztki masy dodać ¼ łyżeczki herbaty i dokładnie rozetrze
. Za pomocą łyżeczki i pałeczek, ciemniejszą masą można dowolnie ozdobić ciasto.
Całość wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby masa mogła dobrze zastygnąć.