Magiczne zioła i rośliny, czyli jak radzić sobie z duchami w kuchni

Magiczne zioła i rośliny, czyli jak radzić sobie z duchami w kuchni
Magiczne zioła i rośliny, czyli jak radzić sobie z duchami w kuchni.Przełom jesieni i zimy to okres niezwykle dziwny i tajemniczy. Mgła snuje się po ziemi, otulając swym delikatnym welonem nagie, powykrzywiane konary drzew.

 

W dawnych czasach nasi przodkowie wierzyli, że ten czas – szczególnie przełom października i listopada to moment, podczas którego tajemne siły obejmują władze nad ziemią. Powracających z zaświatów zmarłych należało ugościć równie dobrze jak żywych.

Stąd w wielu kulturach można spotkać zwyczaj składania na grobach jedzenia, napojów, ale także uroczystego biesiadowania. Kolejnym elementem tych wierzeń było przekonanie, że owymi siłami można (w mniejszym bądź w większym stopniu) sterować. Pomocne tu były zioła, kwiaty, ale także przedziwne specyfiki, których używamy współcześnie nie zdając sobie sprawy z ich magicznej mocy.

Magiczne zioła i rośliny Magiczne zioła i rośliny, czyli jak radzić sobie z duchami w kuchni 1

Jednym z takich ziół była bez wątpienia pokrzywa, którą współcześnie kojarzymy bardziej z ziołowymi naparami dobroczynnie wpływającymi m.in. na włosy. To pospolite ziele, rosnące na łąkach, polach, ale także w okolicach naszych domów od dawien dawna kojarzone było z magią.

Kto z nas nie zna baśni Andersena o dzikich łabędziach, które swój ludzki kształt odzyskały dzięki utkanej z nich koszuli? W dawnych czasach wierzono, że pokrzywa ma moc wypędzania demonów – wywarem z jej liści skrapiano szaty chcąc uniknąć kontaktów z diabłem i jego pobratymcami. Co ciekawe, pokrzywa była też uznawana za jeden z najmocniejszych miłosnych afrodyzjaków.

Do walki z nieczystymi siłami używano także dobrze znanego nam…rozmarynu. Dym i zapach uwalniający się z płonących gałązek miał służyć do oczyszczenia nawiedzonego miejsca – podobnie jak znana i lubiana jarzębina. Dziś wkładając na szyję wykonane z niej czerwone korale mało kto z nas pamięta, że nasi przodkowie wkładali je w celu uniknięcia uroków i klątw.

Magiczne zioła i rośliny Magiczne zioła i rośliny, czyli jak radzić sobie z duchami w kuchni 2

Jednym z silniejszych i bardziej niebezpiecznych uroków były wszelkie czary miłosne. Chyba nikt z nas nie chciałby stać się ich ofiarą i w efekcie spędzić życia z kimś, kogo miłość została nam nie jako narzucona? By tego uniknąć należało wystrzegać się naparów z liści laurowych, lawendy, jaśminu, cynamonu i…pietruszki! Ta ostatnia była szczególnie niebezpieczna, gdyż jej działanie można było porównać do bomby z opóźnionym zapłonem! Jeśli już jednak padliśmy ofiarą miłosnego zaklęcia, lub chcemy je odczynić należało do tego użyć kwiatów wrotyczu…

Mówiąc o magicznych właściwościach roślin i ziół nic tak dobrze nie utarło się w naszej kulturze jak magiczna moc czosnku. Te przypominające ząbki gniazdka miały (niektórzy twierdzą, że mają nadal!) moc odstraszania wampirów. Chyba każdy z nas pamięta sceny z filmów o wampirach, gdy ten nachylając się nad ofiarą ucieka w popłochu czując zapach przymocowanych w pokoju kwiatów czosnku.

Magiczne zioła i rośliny Magiczne zioła i rośliny, czyli jak radzić sobie z duchami w kuchni 3

Czosnek także chronił przed klątwami, złorzeczeniami i mniejszymi, bardziej pospolitymi duchami i zjawami. Pity współcześnie na ból brzucha dziurawiec również miał podobne właściwości. Dodatkowo miał na celu chronić przed zwątpieniem i rozpaczą.

Lubiana przez nas gardenia poza pięknymi i aromatycznymi kwiatami miała jeszcze jedną niezwykłą właściwość – zabezpieczała przed sporami i konfliktami. Dodawany przez nasza mamy mak do ciasta poza przywoływaniem snu miał za zadanie chronić przed złym okiem…

Oczywiście to nie wszystkie magiczne zioła, rośliny z których mocy korzystali nasi przodkowie. Może czasem warto skorzystać z ich mądrości?

Marta Kudelska

www.loungemagazyn.pl

 

Written By
More from loungemag
Ten tekst niczego nie zmieni
Najrozmaitszemu specjaliście to może się zdarzyć. Siedzi na przyjęciu, ktoś go przedstawia na przykład jako...
Więcej