Łopatka wieprzowa z kapustą i łazankami

Łopatka wieprzowa z kapustą Łopatka wieprzowa z kapustą i łazankami 1
Fot. Jakub Mysiński, źródło Ed Red
Pieczona i rwana łopatka wieprzowa z kapustą i łazankami (Składniki na 4 porcje):
  • 600 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g marchewki
  • 50 g cebuli
  • 120 g łazanek
  • 50 g śliwek mrożonych bez pestek
  • 5 g szczypiorku
  • Sól, pieprz
Jak?

Łopatkę wieprzową zamarynuj w czosnku, soli i majeranku. Upiecz w rękawie do pieczenia w temperaturze 150 st. C do miękkości (tak by można było rwać na włókna). Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości z marchewką, cebulą, czosnkiem i mielonym kminkiem. Ugotuj łazanki. W sosie, który wypłynął podczas pieczenia uduś mrożone śliwki węgierki (połówki bez pestek). Powstały sos wylej na dno głębokiego talerza, a na niego wyłóż gorącą kapustę wymieszaną z łazankami. Na kapuście ułóż porwaną gorącą łopatkę wieprzową. Wszystko posyp szczypiorkiem.

Autor: szef kuchni Adam Chrząstowski

Ed Red Kraków/Warszawa

Więcej od loungemag
Kolaże na warszawskiej „patelni” zaskakują!
Warszawska „patelnia” po raz kolejny graficznie elektryzuje. Jedno z najczęściej odwiedzanych miejsc stolicy 22...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *