Pieczona i rwana łopatka wieprzowa z kapustą i łazankami (Składniki na 4 porcje):
- 600 g łopatki wieprzowej bez kości
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 400 g kapusty kiszonej
- 100 g marchewki
- 50 g cebuli
- 120 g łazanek
- 50 g śliwek mrożonych bez pestek
- 5 g szczypiorku
- Sól, pieprz
Jak?
Łopatkę wieprzową zamarynuj w czosnku, soli i majeranku. Upiecz w rękawie do pieczenia w temperaturze 150 st. C do miękkości (tak by można było rwać na włókna). Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości z marchewką, cebulą, czosnkiem i mielonym kminkiem. Ugotuj łazanki. W sosie, który wypłynął podczas pieczenia uduś mrożone śliwki węgierki (połówki bez pestek). Powstały sos wylej na dno głębokiego talerza, a na niego wyłóż gorącą kapustę wymieszaną z łazankami. Na kapuście ułóż porwaną gorącą łopatkę wieprzową. Wszystko posyp szczypiorkiem.
Autor: szef kuchni Adam Chrząstowski
Ed Red Kraków/Warszawa