Pizza z czosnkiem, pomidorami i fasolką szparagową [przepis]
Składniki na ciasto · 2 szklanki mąki pszennej · 2 dag drożdży · ½ szklanki wody · ½ łyżeczki soli · ½ łyżeczki cukru · 8 łyżek oliwy Dodatkowo · 3…
Składniki na ciasto · 2 szklanki mąki pszennej · 2 dag drożdży · ½ szklanki wody · ½ łyżeczki soli · ½ łyżeczki cukru · 8 łyżek oliwy Dodatkowo · 3…
Hummus – tradycyjny składnik kuchni wschodniej, żeby nie powiedzieć podstawa wielu dań. Jednak jego wartościowy skład i satysfakcjonujący skład sprawił, że obecnie stanowi także element diety prawie każdego…
Lubię różne mieszanki owoców i warzyw, ale najbardziej lubuję się w przeróżnych dodatkach: świeżych ziołach, przyprawach, orzechach, wodzie kokosowej albo… surowym żółtku. Oto kilka pomysłów. Zielony pogromca…
To jest sałatka, w której jest wszystko: szpinak, pomidorki pieczone z czosnkiem, kurczak z lubczykiem i dynia obtoczona w bułce tartej i parmezanie. Do tego czerwona cebula, cukinia, kapary i jajko na miękko. Aj, taka…
Przepyszne, aromatyczne gruszki z koniakiem i kruszonką to mój ulubiony deser świąteczny. Wiem, że gruszki, które są „dostępne” cały rok (także zimą), to nie są prawdziwe polskie gruszki, ale nic na to nie poradzę. Po prostu uwielbiam ten…
Składniki · ¼ małej dyni · 3-4 śliwki węgierki · Pół serka koziego · Łyżka sypkiego twarogu (półtłustego) · Kilka liści sałaty lodowej · ½ cytryny · 2 łyżki masła · 1…
Nasza dyniowa jajecznica wylądowała na grzankach z makiem, ale możecie zajadać ją prosto z patelni. Jest przepyszna, pod warunkiem, że najpierw udusicie dynię (haha) aż do miękkości, a dopiero na końcu dodacie przyprawy i jajka. Warzywa,…
Sosna działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie, rozgrzewająco, wykrztuśnie oraz przeciwskurczowo. Pamiętajcie jednak, by wszystkie leśne przysmaki jeść ostrożnie i wprowadzać je do diety stopniowo. Nigdy nie wiadomo, czy nie jesteśmy na coś uczuleni. Najpierw trzeba…
Składniki na ciasto: · 2 dag drożdży · ½ łyżeczki cukru · ½ łyżeczki soli · ½ szklanki wody · 8 łyżek oliwy · 2 szklanki mąki pszennej (lub więcej) · Ulubione…
W dzieciństwie wszystko, co zielone, było „fe”. Zielona pietruszka w zupie – wyławiana na brzeg talerza. Szczypiorek – zbędny dodatek. Brukselka, brokuły, szpinak – o nie! Teraz jest inaczej….