Przepisy

Szpilki w kuchni.Manufaktura smaków to odwaga stylu

Szpilki w kuchni.Manufaktura smaków to odwaga stylu

Szpilki w kuchni. Manufaktura smaków to odwaga stylu. Kochasz gotować? Czujesz w sobie potencjał?  Lubisz tworzyć? Chcesz zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym daniem? Zdaj się na foodpairing czyli sztukę łączenia pozornie…

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną. Zdrowe odżywianie wcale nie oznacza rezygnowania ze słodkich przyjemności. W cyklu przepis na sobotę Agnieszka Majksner poleca pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka owsiane. Składniki: 140 g mąki…

Jajka zapiekane z marchewkowych koszyczkach [przepis]

Jajka zapiekane z marchewkowych koszyczkach [przepis]

Jajka zapiekane. Przed wami idealna, nowoczesna alternatywa dla klasycznych, Wielkanocnych jajek. Jeśli macie dość gotowanych na twardo z majonezem, spróbujcie zaskoczyć gości czymś innym! Powodzenia i smacznego 🙂…

Żurek wielkanocny (dodatkowo wersja bezmięsna)

Żurek wielkanocny (dodatkowo wersja bezmięsna)

Żurek wielkanocny (dodatkowo wersja bezmięsna) Czym tak naprawdę jest żur? Najprościej mówiąc to zakwaszona zupa mączna, tradycyjnie wielkanocna, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki. Jest to specjalność regionalnej kuchni polskiej,…

Maca jaglana z pokrzywą

Maca jaglana z pokrzywą

Maca jaglana. Pokrzywa – w naszym kraju są dwa gatunki: pokrzywa zwyczajna Urtica dioica i pokrzywa żegawka Urtica urens. Można znaleźć ją w lasach, zaroślach, koło domów. Jadalne są liście i młode…

Zupa Pho Chay - tradycyjna wietnamska

Zupa Pho Chay – tradycyjna wietnamska

Zupa Pho Chay to tradycyjna wietnamska zupa z makaronem. Oryginalnie przygotowuje się ją na bazie wołowego mięsa i kości oraz sosu rybnego i podaje z dodatkową porcją wołowiny w plastrach. Proponuję jej lżejszą,…

Marmurkowy sernik z zieloną herbatą

Marmurkowy sernik z zieloną herbatą

Marmurkowy sernik.  Matcha to wyjątkowa zielona herbata znana w Japonii już od wieków, jednak w ostatnich latach podbiła również rynek zachodni. Ceniona jest nie tylko przez swój wyjątkowy smak, ale przede wszystkim…

Przepis na domowy salceson na paprykowej konfiturze

Przepis na domowy salceson na paprykowej konfiturze

Przepis na domowy salceson na paprykowej konfiturze, 10 porcji. Przygotowany przez znanego krakowskiego szefa kuchni Adama Chrząstowskiego. Składniki: 600 g pręgi surowe wołowej (400 g ugotowanej) 600 g…

Jak zrobić gwizdek z żołędzia?

Jak zrobić gwizdek z żołędzia?

Wiecie, że można zrobić gwizdek z żołędzia? Właściwie z czapeczki żołędzia, w której siedzi orzech. Albo, że tkaninę można pofarbować odwarem z gotowanych liści? Liście brzozy barwią na zielono, jałowca na kolor zbliżony…

Guacamole z młodym jęczmieniem

Guacamole z młodym jęczmieniem

Guacamole jest bardzo proste w przygotowaniu, a ma bardzo wiele zastosowań w kuchni. Dziś proponujemy wam guacamole z młodym jęczmieniem podane w cykorii z kiełkami rzodkiewki. Idealna przystawka do obiadu, albo kolacji. Co potrzeba?…