Kulinaria

Uczta w środku lasu, czy to możliwe?

Uczta w środku lasu, czy to możliwe?

Uczta w środku lasu. Leśne uczty i przyjęcia, które od lat podbijają Stany Zjednoczone czy Kanadę, powoli rozkręcają się również w Polsce. Pięknie przybrane stoły zlokalizowane w samym środku lasu zachęcają,…

Kaszotto jakiego jeszcze nie próbowaliście!

Kaszotto jakiego jeszcze nie próbowaliście!

Kaszotto z boczniakami, gruszką i orzechami laskowymi. Doskonała potrwa, którą może przygotować właściwie każdy, o każdej porze roku. Wykorzystując sezonowe produkty.   2 porcje   Składniki:  …

Sezonowość, czyli pora na ziemniaka

Sezonowość, czyli pora na ziemniaka

Sezonowość, czyli pora na ziemniaka. Jesień to najlepsza pora na jedzenie ziemniaka – paraboli, bulby, kompera, kartofla, pyry, gruli, bulwy, perka, rzepy, swapka, ziymioka. Ojczyzną ziemniaka są tereny dzisiejszego Peru,…

Owoce morza – ciekawość, świadomość, smak.

Owoce morza – ciekawość, świadomość, smak.

Owoce morza – ciekawość, świadomość, smak.Frutti di Mare to temat rzeka. Dla jednych, największy rarytas, którego obecność w tygodniowym jadłospisie jest sprawą oczywistą. Dla drugich z kolei coś,…

Kasztany: 5 ważnych faktów

Kasztany: 5 ważnych faktów

Kasztany: 5 ważnych faktów. Z wyglądu nieco przypominające zwykłe kasztany, mają bardziej kształt zbliżony do łzy z ostrym jasnym szpicem. Bywają pękate i okrągłe, ale wiele jest bardziej spłaszczonych….

Makaroniki – słodkości dla biedaków?

Makaroniki – słodkości dla biedaków?

Makaroniki – słodkości dla biedaków? Historia makaroników zaczyna się w Italii.Podobno pierwsze makaroniki, które z tymi dzisiejszymi miały niewiele wspólnego, pojawiły się w już VIII wieku w weneckich zakonach….