Kulinaria

Podroby, czyli niepopularne organy

Podroby, czyli niepopularne organy

Podroby. Pomimo coraz większej popularności, podroby utożsamiane są przez wielu Polaków z kuchnią PRL-u i posiłkami gorszej kategorii. Szefowie kuchni robią wiele, aby to zmienić. Skąd w naszych głowach negatywne konotacje…

Karnawałowe drinki? Winne!

Karnawałowe drinki? Winne!

Karnawałowe drinki? Wino kojarzy się raczej z powolnym sączeniem i delektowaniem, bez zbędnych dodatków – przecież samo w sobie jest idealne. Jednak karnawał jest od szaleństw! Nawet, jeśli wyjątkowo spędzasz…

Pyszne, zdrowe, dietetyczne – moda na kasze!

Pyszne, zdrowe, dietetyczne – moda na kasze!

Moda na kasze! Kasze w kuchni mają szerokie zastosowanie. Czas więc pożegnać utarte, a przede wszystkim nieprawdziwe podziały typu: manna na słodko, a gryczana z mięsem. W tym sezonie przyszedł czas na kulinarne eksperymenty,…

Przepis na sobotę: Chleb kartoflany na mące z amarantusa

Przepis na sobotę: Chleb kartoflany na mące z amarantusa

Tym razem w Przepisie na Sobotę, Agnieszka Majksner proponuje wyjątkowo prosty do upieczenia chleb kartoflany z czarnuszką na mące z amarantusa. Więcej przepisów znajdziecie tu. Składniki: 200 g ugotowanych kartofli…

Przepis na sobotę: sałatka z kaszy pęczak i radicchio

Przepis na sobotę: sałatka z kaszy pęczak i radicchio

Przepis na sobotę: sałatka z kaszy pęczak i radicchio. Kto poszukuje lekkiego dodatku zastępującego pieczywo, ten powinien skorzystać z kaszy. Kasza jest ceniona od wieków i często używana w kuchni. Ten tani,…

Jak upolować dobry stek w miejskiej dżungli?  #tbt

Jak upolować dobry stek w miejskiej dżungli? #tbt

Jak upolować dobry stek w miejskiej dżungli? Czasami nie zdajemy sobie sprawy jak głęboko ta tradycja jest zakorzeniona w naszej kulturze. Jeszcze w czasach pierwotnych plemion myśliwskich był to zasadniczy element,…

Przepis na sobotę: Carbonara

Dlaczego carbonara w każdym miejscu smakuje inaczej? Do klasycznego przepisu każdy szef kuchni dodaje coś od siebie. Przez to, proste i pyszne danie przybiera zupełnie nową postać. Dziś proponujemy…

Karp Zatorski [przepis]

Karp Zatorski. Kolebką tej wybitnie polskiej ryby jest Zator. Początki gospodarki stawowej na tym terenie sięgają XII-XIII wieku. Prekursorem hodowli i budowy pierwszych stawów był Władysław –…