Czerwone czy białe?
Czerwone czy białe? Lata 90. to przełomowy okres w historii wina, kiedy 17 listopada 1991 amerykańskie media w programie „60 minutes” przedstawiły francuski paradoks, świat wina zmienił się nie…
Czerwone czy białe? Lata 90. to przełomowy okres w historii wina, kiedy 17 listopada 1991 amerykańskie media w programie „60 minutes” przedstawiły francuski paradoks, świat wina zmienił się nie…
Jajka zapiekane. Przed wami idealna, nowoczesna alternatywa dla klasycznych, Wielkanocnych jajek. Jeśli macie dość gotowanych na twardo z majonezem, spróbujcie zaskoczyć gości czymś innym! Powodzenia i smacznego 🙂…
Żurek wielkanocny (dodatkowo wersja bezmięsna) Czym tak naprawdę jest żur? Najprościej mówiąc to zakwaszona zupa mączna, tradycyjnie wielkanocna, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki. Jest to specjalność regionalnej kuchni polskiej,…
Historia żuru, jak to bywa z wieloma potrawami na świecie, to pewna wypadkowa zbiegu okoliczności okraszona nutą niedomówień. Z jego powstaniem wiąże się w zasadzie powszechnie znana historia. W pewnej (podobno)…
Maca jaglana. Pokrzywa – w naszym kraju są dwa gatunki: pokrzywa zwyczajna Urtica dioica i pokrzywa żegawka Urtica urens. Można znaleźć ją w lasach, zaroślach, koło domów. Jadalne są liście i młode…
Porady przy pieczeniu.Nie raz się waliło, przypiekło, paliło, rozgotowało, zabrakło składników… Te scenariusze w różnej skali zostały przerobione przez chyba większość osób. Sama nie raz, nie dwa, tak miałam i szukałam…
Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce – Wegetarianie i mięsożercy pod lupą! Zespół analityczny Maczfit przeprowadził badanie nawyków żywieniowych mieszkańców Polski, tworząc przy tym ranking najbardziej wegetariańskich…
Dietetyczny deser – czy to w ogóle możliwe ? Dla wielu z Was słowa „dieta” oraz „deser” wzajemnie się wykluczają, a jedyne co mogą razem tworzyć to oksymoron. Trudno nie zgodzić się z poglądem iż te dwa…
Wirtualne degustacje polskiego wina z Eat Polska. Od kilku miesięcy organizowane są degustacje polskiego wina online prowadzone regularnie przez ekspertów z Eat Polska. Co dwa tygodnie chętni na spróbowanie win z całej…
Dlaczego warto łączyć steki z czerwonym winem? Rozpoczął się sezon i soczyste grillowane steki chodzą po głowie nawet mieszczuchom. Niezależnie czy spożywane w restauracji czy na łonie natury, łączymy je z winami, choć często…