Kulinaria

michał zębik zębem po kuflu I think U freaky [Michał Zębik] 1

I think U freaky [Michał Zębik]

But I like you a lot? W przypadku piwa rzemieślniczego zostańmy może przy pierwszej części. Eksperymenty i dziwactwa w browarniczym świecie mają bowiem to do siebie, że niekoniecznie celują w podniebienia. Czasem jednak…

michał zębik zębem po kuflu Pączek nie pyta! Pączek rozumie… 2

Pączek nie pyta! Pączek rozumie…

Wiecie, że słodycze jedzone po zmroku się nie liczą? W weekend przed tłustym czwartkiem rozpieszczamy wszystkich łasuchów! Na stoiskach czekają na Was regionalne desery – wietnamskie pączki od Pitaya , włoska Panna…

michał zębik zębem po kuflu Gotuj w zgodzie z naturą! 5

Gotuj w zgodzie z naturą!

Człowiek jest integralną częścią natury, której harmonia i ład dają nam wskazówki, w jaki sposób mamy się odżywiać, aby jak najkorzystniej wpłynąć na nasze samopoczucie i zdrowie. Przyroda sama…

michał zębik zębem po kuflu Sandacz z solą bazyliową 6

Sandacz z solą bazyliową

Sandacz z solą bazyliową na dyniowym Puree z pieczonymi burakami i chipsami z jarmużu Składniki na 2 porcje: 400 g polędwicy z sandacza 1 kg dyni 2 buraki średniej wielkości 2…

michał zębik zębem po kuflu Ciastka z czerwonej fasoli 8

Ciastka z czerwonej fasoli

Składniki na 9 ciastek 1 szklanka ugotowanej fasoli lub 300 g z puszki 6 łyżek syropu z agawy 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mleka kokosowego 2…

michał zębik zębem po kuflu Pieczeń cielęca z sosem kurkowym 10

Pieczeń cielęca z sosem kurkowym

 Składniki: 1 kg cielęciny bez kości (udziec) sól biały pieprz 2 cebule 20g suszonych kurek 250ml letniej wody 1 łyżka masła klarowanego brukselka ugotowana al dente…

Faszerowany kurczak w cieście francuskim

Faszerowany kurczak w cieście francuskim

Faszerowany kurczak w cieście francuskim Składniki 40dag filetów z kurczaka 1 porcja ciasta francuskiego 15 dag bakłażanów faszerowanych parmezanem kilka łyżeczek pesto kilka łyżeczek tapenady kilka…

Food pairing – sztuka łączenia smaków

Food pairing – sztuka łączenia smaków

Skąd wiemy, gotując w domu czy w restauracji, jak dobierać poszczególne składniki, tak aby dobrze smakowały? Standardowe połączenia się przejadły, dla wielu z nas nie ma w nich już nic nadzwyczajnego, gdyż nieustannie…

KIERMASH vol. VIII | ZIMA W FORUM

KIERMASH vol. VIII | ZIMA W FORUM

Nie kazaliśmy Wam długo czekać… już w grudniu do Krakowa wraca KIERMASH vol. VIII, czyli polska moda niezależna i dizajn w najlepszym wydaniu. Specjalnie z okazji Mikołaja i Gwiazdki zapraszamy do oldschoolowej…

Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem

Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem

Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem Składniki: pszenne pieczywo tostowe ser z dodatkiem trufli masło lardo z Toskanii jarmuż papryczka pepperoncino pieprz sól jaja ocet Przygotowanie: 1….