Kulinaria

Poranne skubanie talerzy

Poranne skubanie talerzy

Mezze to jedna z moich ulubionych form spokojnego sobotniego śniadania. W leniwy poranek można na spokojnie przygotować kolorowe miseczki z odrobiną hummusu, pokrojoną w długie prążki marchewką z ogórkiem, do innego naczynka można…

Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską

Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską

Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską   Składniki: Spód: 150g kakaowych markiz (potrzebujemy tylko ciastek, krem ze środka odkładamy) 50g Śliwek Kalifornijskich 40g prażonych orzechów laskowych Szczypta…

Poranne skubanie talerzy AïOLI ma już 5 lat! #aiolifriends 3

AïOLI ma już 5 lat! #aiolifriends

AïOLI jedna z najjaśniejszych gwiazd Polskiej gastronomii 13 listopada obchodzić będzie swoje 5 urodziny. Co się wydarzyło dokładnie 13 listopada, 5lat temu? Otwarte zostały drzwi pierwszej…

Eklerki i ściany jak cukierki 

Eklerki i ściany jak cukierki

Nanan to nowe miejsce dla wrocławskich łakomczuchów. Justyna Kawiak, współzałożycielka i pasty chef cukierni odnowiła nasze pojęcie o eklerze – popularnym francuskim ciastku. Nadaje swoim wypiekom nowocześniejszy…

Czarna perła Śląska [wywiad]

Czarna perła Śląska [wywiad]

Z Przemkiem Błaszczykiem, szefem kuchni Manana Bistro & Wine Bar w Chorzowie i chef patron Cooler Food w Katowicach, rozmawia Marta Kudelska Przez ulicę Wolności w Chorzowie co jakiś czas przejeżdża…

Ze stołem w pole

Ze stołem w pole

W 1999 r. kiedy moda na organic i bio była jeszcze daleko przed nami, pewien kalifornijczyk- lekkoduch, Jim Denevan, zorganizował specjalną kolację w ogrodzie swojego brata. Taki był początek Outstanding…

Chleb bez chemii

Chleb bez chemii

Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające…

Najważniejszy jest smak- rozmowa z Robertem Trzópkiem [wywiad]

Najważniejszy jest smak- rozmowa z Robertem Trzópkiem [wywiad]

W restauracji Bez Gwiazdek na warszawskim Powiślu spróbujemy dań pochodzących z różnych regionów Polski w autorskich interpretacjach Roberta Trzópka i Jana Kęcika. Menu degustacyjne co miesiąc obejmuje inny region i opiera na najlepszych…

Poranne skubanie talerzy Future is now - drink miesiąca 7

Future is now – drink miesiąca

Zastanawialiście się kiedyś pijąc swoją ulubioną whisky gdzie byliście w momencie kiedy była wlewana do beczki? To było 3, 10, 12 czy 18 lat temu? Ktoś właśnie teraz,…

Poranne skubanie talerzy Orientalny twist z japońskiej whisky 9

Orientalny twist z japońskiej whisky

Daleki wschód od wieków jest źródłem niezliczonej ilości cennych dóbr i wynalazków. Jeżeli chodzi o wkład w tworzenie zacnych trunków, nie sposób przecenić wartości japońskiej whisky! Początkowo Japończycy skrupulatnie…