Kulinaria

Dlaczego warto łączyć steki z czerwonym winem?

Dlaczego warto łączyć steki z czerwonym winem?

Dlaczego warto łączyć steki z czerwonym winem? Rozpoczął się sezon i soczyste grillowane steki chodzą po głowie nawet mieszczuchom. Niezależnie czy spożywane w restauracji czy na łonie natury, łączymy je z winami, choć…

Zupa Pho Chay - tradycyjna wietnamska

Zupa Pho Chay – tradycyjna wietnamska

Zupa Pho Chay to tradycyjna wietnamska zupa z makaronem. Oryginalnie przygotowuje się ją na bazie wołowego mięsa i kości oraz sosu rybnego i podaje z dodatkową porcją wołowiny w plastrach. Proponuję jej…

5 sposobów na wykorzystanie butelki po winie 

5 sposobów na wykorzystanie butelki po winie 

5 sposobów na wykorzystanie butelki po winie . Otwierasz wino, wieczór mija i pozostaje po nim tylko pusta butelka. Co z nią zrobić? Jak można dać jej drugie życie? Poznaj 5…

La colazione - włoski rytuał

La colazione – włoski rytuał

La colazione. Tak mi przyszło natchnienie i ochota na napisanie o śniadaniu, ale nie o moim, tzn. nie bezpośrednio, bowiem będąc we Włoszech jest to także mój rytuał. O takim moim już było więc sięgnę po temat lekki…

Marmurkowy sernik z zieloną herbatą

Marmurkowy sernik z zieloną herbatą

Marmurkowy sernik.  Matcha to wyjątkowa zielona herbata znana w Japonii już od wieków, jednak w ostatnich latach podbiła również rynek zachodni. Ceniona jest nie tylko przez swój wyjątkowy smak, ale przede wszystkim…

Przepis na domowy salceson na paprykowej konfiturze

Przepis na domowy salceson na paprykowej konfiturze

Przepis na domowy salceson na paprykowej konfiturze, 10 porcji. Przygotowany przez znanego krakowskiego szefa kuchni Adama Chrząstowskiego. Składniki: 600 g pręgi surowe wołowej (400 g ugotowanej) 600 g…

piwna awangarda Zimowa sztuka przetrwania z piwną awangardą 8

Zimowa sztuka przetrwania z piwną awangardą

Nie każdy lubi zimę. Z dnia na dzień mamy coraz mniej słońca, na dworze jest zimno i raczej unikamy spędzania czasu na zewnątrz. Jest to idealny okres, żeby siąść przy kominku i poczytać…

Jak zrobić gwizdek z żołędzia?

Jak zrobić gwizdek z żołędzia?

Wiecie, że można zrobić gwizdek z żołędzia? Właściwie z czapeczki żołędzia, w której siedzi orzech. Albo, że tkaninę można pofarbować odwarem z gotowanych liści? Liście brzozy barwią na zielono, jałowca na kolor zbliżony…

Trendy nie zawsze są zdrowe

Trendy nie zawsze są zdrowe

Trendy nie zawsze są zdrowe Zmiany na lepsze trzeba wprowadzać stopniowo i z głową, żeby sobie nie zaszkodzić. Wiele trendów żywieniowych po jakimś czasie okazuje się szkodliwych, albo nie tak zdrowych jak zapewniano. Warto…

Pesto z rukoli do chleba bez mąki

Pesto z rukoli do chleba bez mąki

Pesto z rukoli. Pamiętacie przepis na chleb bez mąki? Jeśli nie, albo chcecie sobie przypomnieć, to znajdziecie go tu.Większość z nas uwielbia bazyliowe, zielone pesto za jego intensywny smak i łatwość przyrządzenia. Agnieszka…