Kulinaria

https://loungemagazyn.pl/5-swiatowych-trendow-cukiernictwie-wkrotce-pojawia-sie-polsce/

7 nowych trendów kulinarnych na 2018

Nic nie trwa wiecznie! Zwłaszcza mody przemijają szybko, nawet może za szybko bo nagle okazuje się, że człowiek się tym czy tamtym a tu klops! Nie wypada! Nie modne! Nie ma! Przepadło! Oczywiście na tego…

Deser, który nie krzywdzi Zwierząt

Deser, który nie krzywdzi Zwierząt

Hummus jest zdrowy i wegański, co czyni go, jak wszyscy wiemy, absolutnie najmodniejszą przekąską. Możemy dostać go w wielu wariantach, ostatnio również, jak się okazuje, na słodko. Firma Delighted…

Czekolada bez mleka [przepis]

Czekolada bez mleka [przepis]

Nie przepadam za mlekiem, więc robię płynną „czekoladę” na bazie owoców i kakao. Smakuje dobrze na zimno i ciepło. Składniki pół awokado, 2 banany wiórki kokosowe kakao miód woda Jak ją przygotować?…

Tygiel kultury barmańskiej

Tygiel kultury barmańskiej

Słodki i gorzki zarazem. W zapachu przypomina trochę przewietrzoną aptekę czy babciną szafkę z lekami i ziołami. Te nieco lżejsze, łąkę pełną kwiatów, leśne owoce. Rozgrzewa, pobudza, ale też doskonale przygotowuje…

Trendy nie zawsze są zdrowe

Trendy nie zawsze są zdrowe

Zmiany na lepsze trzeba wprowadzać stopniowo i z głową, żeby sobie nie zaszkodzić. Wiele trendów żywieniowych po jakimś czasie okazuje się szkodliwych, albo nie tak zdrowych jak zapewniano. Warto słuchać swojej intuicji i wybierać…

Omlet po syberyjsku

Omlet po syberyjsku [przepis]

Omlet po syberyjsku Omlet, który na naszym zdjęciu wyłania się z półmroku (co najmniej jak ja spod zimowej pierzyny) jest pożywny i sycący. W sam raz na zimowe śniadanie, choć zimy nie ma. W nomenklaturze…

Rurki z kremem mascarpone i lawendą [przepis]

Rurki z kremem mascarpone i lawendą [przepis]

Rurki z kremem mascarpone, z hydrolatem z kwiatów lawendy Lavendziarnia Stoki 6 i karmelizowaną gruszką Składniki: *250 g serka mascarpone *50 g kwaśnej śmietany 12% *2 łyżeczki Hydrolatu z kwiatów…

Cukiernik, który zdobył Paryż

Cukiernik, który zdobył Paryż

Pewien pastry chef działający w europejskiej stolicy mody stworzył na swoim koncie na Instagramie serię “Desserted in Paris”   To bardzo estetyczny projekt, w ramach którego Tal Spiegel umieszcza zdjęcia stworzonych…