Kulinaria

Azja Superfoods

Azja Superfoods

Azja ma do zaoferowania wiele ciekawych i egzotycznych dla nas smaków. Wiele z nich można wprowadzić do swojej kuchni i urozmaicać jadłospis ciekawymi dodatkami. Nie musi być to drogie, ani bardzo czasochłonne….

Orientalne mięso z kociołka [przepis]

Orientalne mięso z kociołka [przepis]

Orientalne mięso z kociołka Składniki: 2,5 kg mięsa (wieprzowiny lub dziczyzny) ½ szklanki czerwonego wina 5 łyżek oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu…

Tam, gdzie awokado spotyka czekoladę

Tam, gdzie awokado spotyka czekoladę

Awokado jest bezsprzecznie jedną z najmodniejszych roślin ostatnich sezonów. Zalewa światowe lokale pod postacią tostów, dodatku do jajek, bazy wegańskiej czekolady… popularność awokado przekłada się nawet na sprzedaż czekoladowych…

Kwitnący kwiat i frytki do tego

Kwitnący kwiat i frytki do tego

Wiosna w naszym kraju nie rozpieszczała nas do samego końca marca, jednak w pewnych miejscach ta pora roku zaczyna się dużo wcześniej. W Chinach, przykładowo, już pod koniec lutego zaczynają kwitnąć…

Szybkie miso w Podgórzu

Szybkie miso w Podgórzu

Dosłownie z końcem stycznia na krakowskim Podgórzu, w miejscu po dawnym warzywniaku w okolicach klubu Korona, pojawiła się mała, urocza knajpka – Miso Place. Jak sama nazwa wskazuje, lokalik…

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Majówka, czas rozpocząć sezon grillowy. Dla miłośników ryb proponujemy przepis na soczyste szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską Składniki: 1/2 szklanki sosu sojowego 1/4…

Zosia Barto: Pieczenie chleba jest jak medytacja [wywiad]

Zosia Barto: Pieczenie chleba jest jak medytacja [wywiad]

Chleb to produkt powszechny. Powszechnie też wiadomo, że w morzu kiepskich wypieków trudno znaleźć wybitny bochenek. Doskonały chleb znika szybko jak przysłowiowe bułeczki, jest go niewiele, bo do jego wyrobu…

Prosty chleb bez wyrabiania [przepis]

Prosty chleb bez wyrabiania [przepis]

Przepis ten był swego czasu bardzo popularny w internecie, jego autorem jest Jim Lahey, który wymyślił sposób na chleb bez wyrabiania. Jest absolutnie prosty, a dzięki temu, że dodaje się…

Tapas Tour

Tapas Tour

 Na Majorce małe przekąski – tapas – najlepiej smakują we wtorek. Co tydzień mieszkańcy Palmy i turyści kierują swoje kroki na Plaza Mayor i odwiedzają okoliczne knajpki w poszukiwaniu najpyszniejszych…

Szklarnia w sercu Wrocławia

Szklarnia w sercu Wrocławia

Załóżmy, że prowadzisz od kilku lat popularny w mieście lokal. W każdy weekend trudno znaleźć przy jego barze wolne miejsce, w tygodniu również nie brakuje chętnych na drinka, małą czarną czy przekąskę….