Kuchnia dumy

Dobrym sposobem na bliskie poznanie nowej kuchni polskiej bazującej na najlepszych składnikach są kolacje degustacyjne bądź tzw. „sety”, które restauracje proponują w swoich menu. Wtedy zazwyczaj w przyjemnej cenie możemy przeżyć podróż od przystawki, przez danie główne do deseru (czasami Szefowie poszerzają propozycje o amouse bouche, zupę, petit four bądź selekcję alkoholi) w której składniki popularne i te mniej znane nabierają kompletnie nowych kształtów smakowych. Szczególnie mogę polecić taką opcję w restauracji Opasły Tom, której przewodzi (z wykształcenia muzykolog) Agata Wojda. Szefowa zmienia tam menu według pór roku, każde danie jest naładowane do maksimum smakiem, choć nikt nie używa tam wymyślnych technik. Ostatnio zwariowałam na punkcie serwowanych w Opasłym szparagów z oscypkiem z masłem cytrynowym. Kwintesencja sezonu! Kwintesencja polskości! Resztkę domowego masełka z okruszkami oscypka wyczyściłam z talerza chrupiącym chlebkiem serwowanym tam jako „poczekajka”. W Opasłym odkryłam jeszcze parę innych na wskroś polskich i klasycznych dań skomponowanych, z typową dla Pani Agaty, lekkością i świeżością. Ale o tym może kiedy indziej. A najlepiej jak sami zjawicie się na ulicy Foksal w Warszawie i spróbujecie.

1jam-845326

Dla naszego klimatu i polskiej gastronomii nadchodzi świetny czas: euforyczne lato! Mnogość produktów doprowadzi do szaleństwa niejednego Szefa. Można już teraz zaplanować przetwory na jesień i zimę (kiszonki to teraz bardzo modny temat, naturalny sposób wydobywania smaku a to przecież z Polski wywodzi się zwyczaj kiszenia kapusty!), wymyślać kolorowe desery (warszawska cukiernia Lukullus już proponuje znakomitą tartę o wdzięcznej nazwie Truskawki w Milanówku wyłożoną dorodnymi owocami), gotować chłodniki z botwinki, zielonych ogórków i składać lekkie sałatki z kolorowymi pomidorkami, kozim serem uwieńczone ziołowymi vinegrettami.

Uczmy się lokalnych składników i klasycznych receptur. Smakujmy, interpretujemy, mniej krytykujmy, sprawdzajmy i cieszmy się każdym kolejnym odkryciem!

Nadia Tymińska

Written By
More from loungemag
O trudnych czasach branży whisky i gastronomii… rozmowa z Jarosławem Bussem [wywiad]
O trudnych czasach branży whisky i gastronomii, zawirowaniach na rynku, polskich blogerach i Oscarach rozmawiam z Jarosławem...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *