Krem z batatów i dyni

Krem z batatów i dyni z szynką jamón serrano
Krem z batatów i dyni z szynką jamón serrano
Składniki:
  • 1 duży batat
  • ⅙ średniej dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 100g boczek wędzony
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ostrej papryki
  • garść pestek dyni
  • olej z pestek dyni
  • grissini
  • 3 plastry szynki jamón serrano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki bataty i dynię. Dodaj sól, liście laurowe i paprykę. Smaż ok. 5 minut. Po tym czasie przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj 20 minut.
Po tym czasie zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli potrzeba, dolej wodę lub bulion.
Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku. Nakładaj na miseczki i podawaj z pestkami dyni, olejem z pestek dyni oraz grissini owiniętymi w szynkę jamón serrano.

www.meatmayday.pl

Written By
More from loungemag
Plotka głosi, że ładni ludzie ubierają się na czarno. Wszystkie odcienie czerni
WSZYSTKIE ODCIENIE CZERNI. Plotka głosi, że ładni ludzie ubierają się na czarno. Nie wiem, czy tylko ładni mają...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *