Krem z batatów i dyni z szynką jamón serrano
Składniki:
- 1 duży batat
- ⅙ średniej dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 500ml bulionu warzywnego
- 100g boczek wędzony
- 1 łyżka oliwy
- 2 liście laurowe
- łyżeczka ostrej papryki
- garść pestek dyni
- olej z pestek dyni
- grissini
- 3 plastry szynki jamón serrano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki bataty i dynię. Dodaj sól, liście laurowe i paprykę. Smaż ok. 5 minut. Po tym czasie przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj 20 minut.
Po tym czasie zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli potrzeba, dolej wodę lub bulion.
Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku. Nakładaj na miseczki i podawaj z pestkami dyni, olejem z pestek dyni oraz grissini owiniętymi w szynkę jamón serrano.