Krem z batatów i dyni

Krem z batatów i dyni z szynką jamón serrano
Krem z batatów i dyni z szynką jamón serrano
Składniki:
  • 1 duży batat
  • ⅙ średniej dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 100g boczek wędzony
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ostrej papryki
  • garść pestek dyni
  • olej z pestek dyni
  • grissini
  • 3 plastry szynki jamón serrano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki bataty i dynię. Dodaj sól, liście laurowe i paprykę. Smaż ok. 5 minut. Po tym czasie przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj 20 minut.
Po tym czasie zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli potrzeba, dolej wodę lub bulion.
Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku. Nakładaj na miseczki i podawaj z pestkami dyni, olejem z pestek dyni oraz grissini owiniętymi w szynkę jamón serrano.

www.meatmayday.pl

Więcej od loungemag
Gotuj w zgodzie z naturą
Gotuj w zgodzie z naturą. Człowiek jest integralną częścią natury, której harmonia i ład dają nam wskazówki,...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *