Inspiracją dla koktajlu, który proponujemy, była architektura otoczenia naszego baru. Mała uliczka w śródmieściu otoczona niskimi, odbudowanymi po wojnie, z różnym rezultatem, kamienicami, zwieńczona jest wysokim wieżowcem z dyskusyjną elewacją z lat 90. Eklektyzm, kontrowersja, pozorna niespójność – taka jest Warszawa i taki jest nasz koktajl. Pokochaj od pierwszej kropli albo znienawidź tuż po przeczytaniu składu:
- 40ml Gin
- 30ml shrub grejpfrutowy
- 2 gałązki świeżej kolendry
- 5 kropli tynktury anyżowej
Shrub grejpfrutowy:
- 2 duże grejpfruty obierz dokładnie ze skórki i białych części. Posiekaj grubo, przełóż do słoja, zasyp cukrem oraz zalej octem winnym w proporcjach wagowych posiekany grejpfrut/cukier/ocet – 4/2/1. Po kilku dniach przechowywania w lodówce odcedź. Tak przygotowany słodko-kwaśny syrop możesz użyć również jako dodatek do orzeźwiającej lemoniady na pierwsze, ciepłe, wiosenne dni.
Tynktura anyżowa:
- Do małego słoiczka wsyp kilka gwiazdek anyżu. Zalej wódką, tak aby przykryć anyż. Szczelnie zakręć słoik. Odstaw na tydzień.
Sposób przygotowania:
Składniki wlej do shakera, dorzuć gałązki kolendry. Zasyp lodem i energicznie wyszejkuj. Przecedź przez podwójne sito do schłodzonego kieliszka. Jeżeli nie masz shakera możesz użyć słoika.
Na ten i inne koktajle przygotowane przez profesjonalistów oraz na rozmowy o architekturze zapraszamy do baru!
autorzy koktajlu:
Bartosz Konieczny i Adam Kolanowski www.bardziejbar.pl